Stojanović: Napraviti promjene bez SDA

Vijesti 17. nov 201809:47 > 09:54
N1

Konstituirana je Skupština KS. U novom sazivu Skupštine sjediće 10 zastupnika iz SDA, Narod i pravda ima šest zastupnika, Naša stranka pet, SDP i SBB po četiri, DF tri, NBL dva zastupnika i BOSS jednog zastupnika. Novoizabrani zastupnici u Skupštini KS-a položili zakletvu. Jedan od njih je i je Igor Stojanović - zastupnik SDP BiH u Skupštini KS.

U razgovoru za N1 u okviru jutarnjeg programa Novi dan, Stojanović je govorio o formiranju vlasti u KS, te progovorima koji su održani.

Programska koalicija?

Javnost je upoznata koje stranke učestvuju u toj programskoj koaliciji, još nije ništa jasno potpisano. Osim SDP-a, DF-a, tu su Narod i pravda, SBB i Stranka gospodina Hadžibajrića. Svi osim SDA i BOSS-a. Radi se na finaliziranju dokumenta, već u toku naredne sedmice će javnost biti upoznata sa detaljima”, kazao je Stojanović za N1.

Hoćete li koalirati sa SDA?

Ne. Razgovori ne znače da će biti koalicije. Poziv je došao našem rukovodstvu prije dan-dva i nemam konkretne informacije. Treba razgovarati, mislim da je to sasvim legitimna stranka koja učestvuje u političkom životu BiH. Treba razgovarati, ali treba i biti svjesni njihove odgovonosti u posljednjih 30 godina“, dodao je Stojanović.

Stojanović je istakao da je ostala volja da se naprave bilo kakve promjene bez SDA.

Svi su ranije pokušali koalirati sa SDA i donijeti neke reforme. Uz SDA se nisu desile promjene, sa nijednom od ovih stranka, te je ostala volja da se pokuša napraviti bilo kakva promjena bez SDA“, smatra Stojanović i dodaje:

Optimističan sam kada je ovih šest stranka u pitanju“.

Istakao je da nije bitno ko će biti premijer KS, jer “sujeta neće prevladati”.

Još su u toku špekulacije o tome ko će biti premijer, mislim da to neće biti bitno jer neće sujeta prevladati. Upravo sam vam spomenuo ljude koji su dovoljno svjesni i odgovnorni. Ja sam optimista moram vam reći, posebno zbog ideja s kojima su stranke došle na ove sastanke“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.