Reakcije nakon uključenja Mladića u program Happy TV

Vijesti 17. nov 201814:09 > 14:13
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Nakon jučerašnjeg javljanja u program srbijanske Happy TV, bivšeg komandanta VRS-a Ratka Mladića koji se nalazi na odsluženju doživotne kazne zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, stižu reakcije iz udruženja žrtava.

Kako je u pisanoj izjavi za N1 kazao Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida već su poduzete određene aktivnosti po ovom pitanju.

Što se tiče javljanja ratnog zločinca u emisiji srbijanske TV, mi smo poslali navedeni video uredu registrara MICT-a i glavnom tužiocu gospodinu Brammertzu sa zahtjevom da se poduzmu mjere kako protiv Mladića tako i protiv odgovornih s obzirom da je takva komunikacija strogo zabranjena“, kazao je Tahirović.

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko za N1 kaže kako dio odgovornosti za ovaj događaj leži i na samom Haškom sudu koji ne kontroliše komunikacije Ratka Mladića, ali i da je najveća odgovornost na Beogradu.

Beograd je već duže vremena u nekoj vrsti poricanja bilo kakve odgovornosti. Samo da podsjetim da se skoro svakodnevno pojavljuju slične situacije. Evo, permijerka Brnabić negira genocid u Srebrenici, bivši osuđenici su sada javne ličnosti i promovišu svoje knjige-memoare na sajmu knjiga. Tako da je ovaj inicident sa Ratkom Mladićem samo jedan u nizu koji zapravo govori o stavu Beograda o ratu i ratnim zločinima“, kaže Biserko koja dodaje da to pokazuje i neuvažavanje presuda i svega onog što se otkrilo u Haškom tribunalu.

Po njenom mišljenju Srbija sistematski poništava sve ono što je tamo postignuto i na neki način diskvalifikuje Haški tribunal.

Akademska zajednica već duže vrijeme radi na neki način na njegovom osporavanju. To rade stručnjaci koji dnevno proizvode knjige i razne druge publikacije koje govore o tome ne samo da je nelegalan taj sud nego i da je opterećen anti-srpskom pozicijom jer je Srbija bliska Rusiji i tako slično. Kroz te reakcije srpske elite se reflektuje trenutni politički trenutak u Srbiji, ali i šire. U tom smislu ovaj incident sa Ratkom Mladićem prosto nije iznenađenje, ali je skandalozna činjenica da Hag dopušta ili ne provjerava šta rade zatvorenici koji su tamo“, ističe Biserko.

Na naše pitanje da li ovakva situacija može dovesti do nastavka procesa pomirenja u regionu Biserko ističe da Srbija u proteklih šest godina koliko je na vlasti kako kaže “naprednjačka koalicija” radi na poništavanju svega postignutog.

“Radi na reviziji istorije ne samo devedesetih već čitavog vijeka. U toj reviziji Srbi su jedine žrtve tokom cijelog vijeka kako susjednih naroda tako i međunarodne zajednice. U tom smislu ne iznenađuje ovakav razvoj situacije, drugo Srbija je podigla tenzije sa cijelim regionom svojom retorikom koja se dnevno radikalizuje u kojoj učestvuju ministri te Vlade pa i sam predsjednik. Premijerka u posljednje vrijeme sve više prati tu liniju, prema tome Srbija se ponaša kao da smo na ivici rata. U tom smislu pomirenje u regionu je na dugom štapu, ne postoje elemntarni uslovi za taj proces. Srbija ne priznaje svoju ulogu i odgovornost u ratovima devedesetih. Naprotiv, ona se isključuje iz cijele te priče kao država koja nije bila u ratu jer su rat počeli Hrvati, Slovenci i drugi, u Bosni Bošnjaci i zbog toga ne postoje preduslovi za pomirenje”, zaključuje Biserko.

Napomenimo da je do Mladićevog javljanja došlo tokom emisije u kojoj su učestvovali Mladićev sin Darko, predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, te zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.