Reakcija Delegacije EU u BiH na izjave Brnabić

Vijesti 17. nov 201814:20 > 14:25
N1

Kao što smo već ranije izjavljivali, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, rečeno je za N1iz Delegacije EU u BiH nakon intervjua premijerke Srbije Ane Brnabić za DW u kojem je negirala genocid u Srebrenici.

Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH i ostatku regije da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja. Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. Ovo uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom“, kazala je za N1 Jamila Milović-Halilović, portparolka Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Predsjednica Vlade Srbije u intervjuu za Deutsche Welle negirala je genocid koji se desio u julu 1995. u Srebrenici. Ovakva izjava izazvala je mnogo kritika u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

Opširnije OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.