Čovjek koji je preživio boravak u 18 logora

Vijesti 17. nov 201817:51 > 19:09
N1

Polaganjem vijenca, minutom ćutnja i učenjem fatihe odata je počast stradalima u logoru Manjača. Kroz logor na vojnom poligonu prošlo je oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata.

N1: Koliko ste Vi vremena proveli ovdje u ovom logoru? “Šest mjeseci. Od 6.6. do 6.12. 1992.” 

N1: Šta Vam je bilo najteže dok ste bili ovdje? Glad. Tuča? “Ja sam prošao dobro kako su drugi prolazili, dobio sam par udaraca ali moglo se izdurati”, kazao je Ferid Mekić, bivši logoraš.

Rasim Kovačević u logoru Manjača je proveo 8 dana ali je ukupno prošao kroz 18 logora od Knina do Batkovića.

“Svašta sam ovdje vidio ali posebno u Bijeljini. Bio sam i u sabirnom centru u Banjaluci. Ovdje sam bio 8 dana i onda su me prebacivali od Knina, Batkovića, Petrinje”, kazao je Rasim Kovačević.

VEZANA VIJEST

Prilikom transporta do mjesta radnih obaveza ubijeno je oko 80 zatvorenika ovog logora, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u šest masovnih grobnica, podaci su Saveza logoraša BiH.

“Preciznih podataka o tačnom broju ubijenih u logoru Manjača nema ali postoje svjedočenja i dokazani predmeti kada je u pitanju stradanje logoraša u transportu do Manjače ili prilikom transporta od Manjače do nekih drugih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini”, rekao je Jasmin Mešković iz Saveza logoraša BiH.

Trenutno najveći problem bivših logoraša nesrpske nacionalnosti u Republici Srpskoj jeste što ih sistem ne prepoznaje kao žrtve rata.

“Prijedlogom zakona koji je usvojen u NS RS kategorija logoraša nesrpskog naroda nije prepoznata tim zakonom jer je osnovni problem dokazivanja boravka u logoru. Zakon je predvidio da se kao validni dokumenti za priznavanje statusa logoraša priznaju samo dokumenti koje su izdali republički organi i institucije. Što u prevodu znači da kartica Crvenog krsta koju sam ja dobio ovdje kao maloljetni zarobljenik nije valdina da bi dokazala moj status”, pojasnio je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logroaša regije Banjaluka.

Za zločine počinjene u logoru Manjača izrečeno je više od stotinu dvadeset godina kazne zatvora. Milomir Stakić osuđen je na 40 godina, Radoslav Brđanin na 32, Mirko Graovac na 15, Nikola Kovačević na 12, Željko Bulatović na 11 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.