Mostar: Podrška za presuđenog ratnog zločinca Radića (FOTO)

Vijesti 18. nov 201808:56 > 09:02
Bljesak.info

Marko Radić, presuđeni ratni zločinac, pravosnažno osuđen u Bosni i Hercegovini na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju 'Vojno' kod Mostara, prebačen je iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj gdje mu je preinačena kazna u 12 godina i po godina.

U Mostaru je jutros osvanuo transparent podrške za osuđenog Radića, a na kojem piše: “Maka, s ponosom te očekujemo”.

Transparent je postavljen na ogradu biskupske rezidencije preko puta katedrale odakle se često odašilju poruke, prenosi Bljesak. info.

Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu, 2. novembra, preinačio je presudu sa 21 na 12 i pol godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. S obzirom da se Radić u pritvoru nalazi od 2. juna 2006. godine, krajem ove godine trebao bi izaći na slobodu.

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio mu je ministar pravde BiH Josip Grubeša, 8. oktobra 2018. godine, a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH. 

Opširnije o cijelom slučaju na linku OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.