Na Jahorini aktivan novi sistem za vještačko osnježavanje

Vijesti 18. nov 201815:50 > 15:51
Anadolija

Olimpijski centar Jahorina započeo je s proizvodnjom vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski staza na Jahorini, a trenutno je u toku osnježavanje staze Poljice.

Sistem vještačkog osnježavanja pušten je u rad i proizvodit će vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone u skladu s vremenskim uslovima.

Sistem za vještačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snežnih topova i lansera.

Olimpijski centar (OC) Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 posto skijališta u svijetu.

Sistemom za vještačko osnježavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.