Uoči sjednice o BiH u Briselu – koja su ključna pitanja

Vijesti 18. nov 201817:21 > 17:29
N1

Bosna i Hercegovina je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeće za vanjske poslove Evropske unije u Briselu. Diskusija će se voditi o pitanjima vezanim za reformske procese u državi – navodi se u dnevnom redu sjednice.

Evropski ministri detaljno će analizirati rezultate opštih izbora u BiH i pokušati riješiti problem marginalizacije Hrvata u BiH. 

Tako je sjednicu najavio hrvatski premijer Andrej Plenković. Braneći zahtjev za raspravom hrvatski premijer Plenković je kazao kako je to pravo i obaveza ove zemlje.

“Dakle, ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se u konačnici dogodilo. To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, kazao je Plenković.

Da nisu samo ugroženi Hrvati u Bosni i Hercegovini i Dejtonski sporazum ustvrdila je autorica pisma čelnicima Unije inače bivša ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko koja je kazala kako je ugrožena sama Evropska unija.

“Mi smo pisali uoči praznika i reagirali smo nakon same izborne prijevare, po treći put, koja se desila u Bosni i Hercegovini. Koja je prekršila dejtonski duh. Svi zastupnici u Evropskom parlamentu koji dolaze iz Republike Hrvatske su zajedničkim pismom upozorili čelnike Evropske unije što se desilo i kakve to posljedice može imati za samu sigurnost i stabilnost Evropske unije”, kazala je Željana Zovko, zastupnica EU u Parlamentu.

Još uvijek aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je za N1 kazao kako panjkanje Bosne i Hercegovine koje kako kaže provodi Andrej Plenković neće završiti onako kako je zamišljeno.

“Koje neće rezultirati ničim što gospodin Plenković želi, osim da je on zadovoljio formu. Evo, on je pokazao brigu za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Po meni, na pogrešan način. Dakle, ako gospodin Plenković želi da pomogne Hrvatima u Bosni i Hercegovoni onda treba da ih uputi da naprave bolje odnose sa onima sa kojima žive, a to su Bošnjaci”, rekao je Izetbegović.

Nakon prošlomjesečnog sastanka, a i u najavi sutrašnjeg iz Ureda Federice Mogherini za našu televiziju su pak poručili da su prioriteti drugdje.

“Kako su ministri vanjskih poslova EU izjavili, očekujemo od vlasti u BiH da daju prioritet reformama koje su potrebne za napredovanje na putu EU, što će osigurati potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Evropsko vijeće reklo u junu, pitanje izborne reforme takođe treba rešiti, u skladu s evropskim standardima. Ne treba preduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi učinili veći izazov primjeni presude Sejdić-Finci i srodnih odluka”, poručeno je iz ureda Federice Mogherini, potpredsjednice Evropske komisije.

Nakon evropskih šefova diplomatije o Bosni i Hercegovini će u četvrtak raspravljati i Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta u okviru godišnje rasprave o izvještaju o stanju u našoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.