Mehanović za N1: Nije rješenje raditi samo na kaznama

Vijesti 19. nov 201814:38 > 14:41
N1

Mustafa Mehanović, profesor sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije na Univerzitetu u Sarajevu, za N1 je govorio o Svjetskom danu sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji je bio obilježen juče, 18. novembra.

Kaže da je obilježavanje tog dana važno da se podsjetimo da trebamo preventivno djelovati, te da vidimo šta se postiglo do sada.

“Rezultati su takvi da nisu baš očekivanja u našem okruženju dostignuta. Ostaje da izrazimo žaljenje za tolikim brojem poginulih”, istakao je.

Tvrdi da se prave propusti prilikom postavljanja saobraćajne infrastrukture, te da bi vlasti trebale više koristiti struku za pripremu rješenja i analiza.

“Bojim se da promjene i politička situacija ne prate puno struku. Dogodilo se da oni koji predlažu projekte tokom mandata nemaju odgovornost poslije četiri godine. Ne zna se ni šta su njihovi projekti bili. Bojim se da budžeti nisu realni, od najnižeg nivoa, da se racionalno ne koriste”, naveo je Mehanović gostujući u Newsroomu.

On smatra da ima puno resursa koji su neiskorišteni.

“Postavljanje saobraćajne signalizacije u velikom broju slučajeva u Kantonu Sarajevo nije dobro i čest je uzrok saobraćajnih nezgoda”, kazao je.

Mehanović se slaže da u BiH postoje magistralni putevi koji se nigdje u svijetu ne bi zvali magistralnim, ali podsjeća da imaju takav naziv zbog značaja povezivanja.

“Druga je stvar da li dopustiti da se dva regionalna centra povežu takvim putevima, koji od krivina, uspona treba da primi takav saobraćaj. Njegov kapacitet i uslovi ne zaslužuju takav naziv”, kazao je.

Tvrdi da se putevi trebaju projektovati da odgovore na potrebe u narednih 15 do 20 godina.

“Mi kasnimo u tom pogledu, tako da sa povećanjem saobraćaja ne vjerujem da će se smanjiti broj nezgoda”, istakao je.

Mehanović smatra da nije rješenje raditi samo na kaznama da bi se smanjio broj nezgoda.

“Zašto dopustiti da je neko mjesto crna tačka. Vi već tada registrujete ogromnu materijalnu štetu i ogroman broj poginulih. I sad je postalo nauka gdje imamo crne tačke, ali zašto se ne otklanjaju”, kategoričan je profesor Mehanović.

Prema statističkim podacima, u BiH su se tokom 2017. godine desile 37.620 saobraćajne nesreće, u kojima je poginulo 280 osoba, uključujući 12 djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.