Dodik: Što nije interes RS neće biti interes ni BiH

Vijesti 19. nov 201816:51 > 16:56
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske položio je svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u obraćanju je obećao da će njegov glas u Predsjedništvu BiH biti jak.

Dodik je obećao da se njegova politika neće mijenjati.

“Mijenja se samo moje radno mjesto, ostajem u Republici Srpskoj i nikuda ne idem”, poručio je Dodik zahvalivši se svima koji su mu dali povjerenje.

“Broj glasova me čini sretnim i ponosnim, ali podrška je velika obaveza. Gledat ću na to ne kao nagradu, nego kao obavezu da svojim saradnicima radim predano, svaki dan, bez oklijevanja. Da nikada ne zaboravim ko me izabrao i gdje sam dobio glasove”, rekao je Dodik u NSRS.

“Republika Srpska je moja i vaša izborna baza. To nam mora biti svetinja. Naša zemlja Republika Srpska mora biti iznad svega”, kazao je Dodik.

“Nisam se kandidovao da lutam. Želim da naglasim patriotizam. Vidjeli smo kako izgleda kada se takva riječ zaboravi. Po završetku mandata morat ćemo pred lice naroda”, kazao je.

On je rekao da ne ide na poziciju koja je na bilo koji način nadređena Republici Srpskoj, nego podređena.

“Moj rad u Sarajevu ne može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpske. Bit ću u komunikaciji sa NSRS, vladom. Nijedna moja odluka neće biti bez koordinacije i saglasnosti sa institucijama Republike Srpske”, kazao je Dodik.

“Moj glas u Predsjedništvu bit će jak. Ja svoju snagu crpim iz Republike. Ja se smatram dijelom vas i zato se smatram da zakletvu treba da prvo položim ovdje, gdje sam izabran. RS je u centru mog političkog djelovanja i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”, poručio je Dodik.

“Što nije interes Republike Srpske – neće biti ni interes Bosne i Hercegovine. Ako ne budem mogao da istrajem sam, neću se libiti da tražim vaše izjašnjavanje”, kazao je u NSRS dodavši da neće dozvoliti da RS bude majorizirana.

On je rekao da će insitirati na slovu Dejtona, zaustavljat će pokušaje derogiranja entitetskih nadležnosti i da se RS i FBiH izbore za unutrašnji suverenitet.

Dodik je kazao da “kolonijalna uprava visokog predstavnika je umrtvila domaće političke elite da razgovaraju i rješavaju probleme”, kazao je Dodik u iscrpnom obraćanju.

Uputio je niz kritika na račun institucije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kazavši da će se zalagati za zatvaranje njegove kancelarije.

Također, rekao je da neće odustati od redefinisanja Suda i Tužilaštva BiH – te da će sve gledati kroz prizmu Ustava i ustavnih rješenja.

Istakao je da će tražiti da se BiH demilitarizuje ili da se smanje troškovi za Oružane snage BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.