Vlast u Kantonu Sarajevo bez SDA sve realnija

N1

Završena je nova runda razgovora predstavnika šest stranaka u Kantonu Sarajevo u vezi sa formiranjem vlasti u ovom kantonu. Potvrđeno je da je dogovoreno 300 mjera koje ove stranke planiraju da provode u naredne četiri godine. Ni jednoj stranci SDA nije opcija. Sutra će sa ovom strankom razgovarati SDP, kako kažu, iz kurtoazije.

Treći sastanak, bez konkretnih poteza o pozicijama. Šest stranaka koje žele formirati vlast u Kantonu Sarajevo verifikovali su kažu 300 mjera koje će postati dio koalicionog sporazuma. Poručuju da je cilj da ministarstva u Vladi kantona ostanu na istom nivou, bez dodatnog zapošljavanja.

“Otvorili smo pitanje eventualne preraspodjele unutar ministarstava, spajanje, prekrajanje, formiranje eventualno novih, a sve u cilju što brže, efikasnije Vlade, skupštinske većine”, kaže Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH.

Prvi korak je sutra, kada će na hitnoj sjednici kantonalne Skupštine sadašnja Vlada kao Nacrt prezentovati novi budžet kantona. Bivši premijer kantona kaže da je u ovom nacrtu primjećena manjkavost u smislu da se broj zaposlenih u kabinetu premijera sa pet povećava na deset, da je Nacrtom u jednoj Agenciji broj zaposlenih povećan sa 22 na 79, kao i da se iznos plata zaposlenih povećava za 150 miliona na godišnjem nivou. Zbog toga će, kaže Elmedin Konaković, predsjednik “Naroda i pravde”, prvi potez ove koalicije biti, kontrola budžeta…

“I da ga nova Vlada pošalje na usvajanje kao prijedlog, a to bi značilo da nekada tamo do kraja prve sedmice decembra ili desetog decembra imamo formiranu novu vlast u Kantonu Sarajevo sa rukovodstvom i novom Vladom koja bi poslovnički mogla novi budžet da donese po zakonu predviđenim rokovima”.

“Vidjećete i sutra ovaj nacrt budžeta, da je već ovih šest stranaka rješilio da se uspostavi novi nacrt, novi prijedlog budžeta u skladu sa ovim programom i mjerama koje smo ovdje verificirali”, dodaje Mirvad Kurić, SBB.

Za provođenje programskih ciljeva ovih šest stranaka, potrebno je da iz svake kombinatorike izbace SDA koji poziva SDP i DF na pregovore. Jedni nemaju ništa protiv da saslušaju SDA, drugi ne žele ni to.

“SDA nije naš politički partner. To da li će se, hoće li i u kom sazivu kurtoazno odazvati na formalno poslan dopis na razgovor i to saopštiti na licu mjesta, to je već stvar koja veze nema sa ovim. Mi čvrsto ostajemo u ovoj priči, ne namjeravamo mjenjati političke partnere. A znate kako je, svako ima želje i ambicije i svako može slati pozive”, poručuje Mašić.

“U ime DF-a mogu reći da ni SDA, ni HDZ, ni SNSD nisu prirodni partneri Demokratske fronte. I mi sutra nećemo razgovarati sa SDA”, otkriva Milan Dunović, Demokratska fronta.

Predstavnici šest stranaka poručuju da ne odustaju ni pedalj od onoga što su se dogovorili. O tome kako će funkcionisati vladajuća koalicija sa šest političkih subjekata, kažu, jednostavno.

“Ovdje imate šest stranaka, evo sada ću ja reći do kraja godine, biće formirana vlada. Prema tome, ovo je bitno i jasno reći iz razloga što nikada nije bilo prije februara. Evo uzmite malo unazad i mart, kada je komotno bilo. A kamoli sada kada nam govore, šest različitih stranaka”, kaže Nermin Pećanac, Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Naredni sastanak ovih šest stranaka održaće se vjerovatno u petak. Domaćin će biti Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Kako su rekli u ovim strankama, možda se već tada dogovore o podjeli resora u Vladi Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.