Radišić za N1: Možda i posljednja prilika za Predsjedništvo

Vijesti 20. nov 201813:19 > 13:34
N1

Ovo je možda i posljednja prilika za Predsjedništvo da Bosnu i Hercegovinu učini stabilnom i homogenom zemljom - poručio je Živko Radišić, nekadašnji član Predsjedništva, u razgovoru za N1. Izrazio je svoja očekivanja od novoizabranih članova kolektivnog vodstva države.

Kako je kazao, izabrani članovi Predsjedništva su svjesni da predstavljaju svoj narod i trenutak da se Bosna i Hercegovina nalazi na “velikom razmeđu”.

Upitan kako komentariše konstataciju Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, da je Republika Srpska država, Radišić je odgovorio:

“Vokabular novoizabranih članova Predsjedništva je nama poznat. Politika je stvar mudrosti i realnog. Realno je da ništa ne može biti usaglašeno bez interesa i stava članova Predsjedništva. Šta je neko mislio i želio se može tumačiti na različite načine”.

Zatim je ukazao na sljedeće:

“Bosna i Hercegovina je moja država onoliko koliko sam ja njen građanin, onoliko koliko priznaje moj narod i entitet”.

Prema riječima Radišića, kao član Predsjedništva se uvijek zalagao za konsenzus, te dodao:

“Uvijek je mnogo više pitanja oko kojih se možemo usaglasiti. Ovo Predsjedništvo možda ima posljednju priliku da Bosna i Hercegovina bude stabilna i homogena država”.

Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je okarakterisao kao “najboljom potvrdom koliko ima nedorečenih stvari u Bosni i Hercegovini”.

Radišić je za N1 naglasio da prisustvo i djelovanje međunarodnih institucija ne smije biti izgovor za domaće vlasti za postizanje dogovora.

Ocjenio je da “nema interesa Republike Srpske bez da su ugrađeni interesi drugog entiteta”.

Na pitanje koga bi članovi Predsjendištva trebali pozvati u prvu zvaničnu posjetu ili koju zemlju prvu da posjete, odgovorio je da to u mnogome zavisi od “historijskih, nacionalnih i duhovnih razloga”.

Na kraju razgovora za N1 je Radišić zaključio da nema stabilne Evrope bez stabilne Bosne i Hercegovine i obratno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.