Radmanović: Najrealnije da SDA, HDZ i SNSD formiraju vlast

Vijesti 20. nov 201817:53 > 17:55
N1

Najjednostavnije je da tri velike partije, koje su reprezentativni predstavnici svojih naroda, da formiraju Savjet ministara. To bili bila jedna komotna većina, kazao je u utorak za N1 bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović.

Imali smo danas inaguraciju Milorada Dodika koji je preuzeo ulogu predsjedavajućeg državnog Predsjedništva. Vi ste bili u toj poziciji. Šta možemo očekivati?

Teško je reći odmah poslije inaguracije šta se može očekivati. Uvijek su bili pomirljivi govori kao i danas. To daje nadu da će se tri člana Predsjedništva slagati oko suštinskih stvari i koje jesu u nadležnosti Predsjedništva i da neće biti sukobljavanja oko nepotrebenih tumačenja, kako je ranije bilo.

Dodik je danas posebno apostrofirao dvije stvari – da se mora primjenjivati odluka NSRS-a o vojnoj neutralnosti i zatražiti odlazak visokog predstavnika. Druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine su kao ključne prioritete istakli pristupanje NATO savezu. Vaš komentar?

Treba ozbiljno shvatiti ono što je Dodik poručio da dolazi uraditi dobar posao. On je čovjek pun energije i dobrih ideja. Ove dvije stvari izazivaju različita mišljenja dugi niz godina. Kada je u pitanju NATO savez treba istaći da je promijenjena ranija odluka i sada je odlučeno da je Republika Srpska za vojnu neutralnost i to je obaveza člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Nije iznenađenje što su druga dva člana za NATO savez. Kada bi se njih pitalo mi bi sutra ovako nespremni bili u NATO-u.

Što se tiče odlaska visokog predstavnika, očekivao sam danas da se druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine slože sa Dodikom. Svakome je jasno da nema prosperiteta sa visokim predstavnikom, da zemlja nije suverena kada ima neko iznad domaćih predstavnika. Visoki predstavnik mora otići.

Posljednjih danas se mnogo govorilo i o formiranju vlasti. Možemo li očekivati ozbiljnu krizu?

Ako se prisjetimo ranijih perioda uvijek se optimistički posmatralo na formiranje vlasti. Političari su nakon izbora puni poleta. Međutim, današnja situacija nije mnogo različita od one od prošlih izbora kada smo Savjet ministara formirali tek u martu. Mi u SNSD-u se zalažemo da se vlast što prije formira. Smatramo da se može formirati prije novogodišnjih praznika.

Dragan Čović i Milorad Dodik traže trećeg partnera. Bakir Izetbegović je za N1 izjavio kako su za SDA prirodni partneri za formiranje vlasti HDZ i SNSD?

Najrealnije je i najjednostavnije i najbrže bi se tako uradilo. Problem je Dom Federacije. I HDZ se slaže da trebamo što prije formirati vlast. Najjednostavnije je da tri velike pertije koje su reprezentativni predstavnici svojih naroda da formiraju Savjet ministara. To bili bila jedna komotna većina i to se vrlo brzo može uraditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.