Konaković: Potpuno nelogična situacija

Vijesti 20. nov 201817:59 > 18:15
N1

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je sa dnevnog reda hitne sjednice Skupštine KS povukao Nacrt budžeta KS za 2019. godinu, a nakon toga je zastupnik i predsjedavajući SKS Elmedin Konaković prekinuo sjednicu kantonalne skupštine.

Zastupnici iz SDA su smatrali da je bilo preuranjeno zakazivanje sjednice jer proces konstituiranja Skupštine KS nije dovršen, imajući u vidu da nije izabran kolegij Skupštine niti klubovi stranaka.

“. Vlada utvrdi nacrt budžeta kojim se pohvali javno, napravi čini mi se neku pres-konferenciju, govori o njegovim kvalitetima, proslijedi ga Skupštini, mi se na konstituirajućoj sjedini, poštujući urađeni posao te vlade, dogovorimo svi zajedno da se održi hitna sjednica kako bi se ispoštovali rokovi glasamo svi skupa. I SDA je glasala za održavanje ove sjednice i onda danas dođu sa nekim potpuno drugim motivima, da zaustave ili obore cjelokupan proces. Svima nam je jako čudno, ali ja mislim da znam šta se iza toga krije”, kazao je Konaković za N1.

Kako je naveo, nacrt budžeta je “pun katastrofalnih manjkavosti”.

“Kabinet premijera je sa pet povećao broj uposlenih na 10. Četiri nova miliona za ZOI, za neke izmišljenje projekte. Potpuno loše struktuiran prihod UNSA. Povlaćenjem ovog budžeta zaustavili su novu osnovicu za obrazovanje, policiju, državne službenike, najveći problem UNSA za koji ne znam kako će januar preživjeti jer su od 1. januara na trezoru. Potpuno nelogična situacija”, naveo je Konaković.

N1

“Dugo sam u politici, vidio sam puno situaciju, bilo je tenzija, rasprava… Nisam nikada nikoga vidio da se ponaša kao federalni ministar Aljoša Čampara. Galamio je, vikao, zaista nezapamćeno ponašanje. Nakon što nam je prvo prijetio da kao ministar MUP-a neće sjediti skrštenih ruku, vrlo nam je jasno prijetio, danas mi se nekako činilo da je najnervozniji. Mislim da je baš iz ovog studija rekao da oni neće sjediti skršetnih ruku, da je opasno praviti koalicije bez SDA. U ovom cijelom procesu ponio se zaista kako ne dolikuje. Da je još nekoliko puta ponovio, udaljio bih ga sa sjednice, imam na to pravo i to ću sigurno raditi”, poručio je Konaković.

Kako je kazao, ne gura se da bude premijer Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.