Vučić: Tražićemo objašnjenje

Vijesti 21. nov 201811:41 > 11:49
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas državama koje nisu glasale za ulazak Kosova u Interpol, kao i onim koje su bile uzdržane, a zemljama regiona koje su glasale protiv Srbije poručio da je dobro razumio "ko im je bliži i važniji".

“Oni imaju svoje prijatelje, i Skoplje i Podgorica u Prištini. Njima su Albanci iskreni prijatelji. Nama šalju jasnu poruku – vi ste nam drugorazredni prijatelji, manje važni ili manji prijatelji. Naš odgovor na to je da ćemo imati najbolju moguću saradnju, a njihovu poruku smo prihvatili i dobro razumeli ko im je bliži i važniji”, rekao je Vučić za televiziju “Pink”.

Vučić je, između ostalih, zahvalio Rumuniji, koja je glasala za Srbiju, kao i Grčkoj, Kini, Rusiji, Argentini, Brazilu, Namibiji, Maroku, Surinamu i svima koji su glasali protiv ulaska Kosova u Interpol. 

“U jednom momentu smo mislili da će Slovačka da glasa protiv nas, pa su bili uzdržani. Hvala im na tome”, rekao je Vučić. 

Ističući da je bilo mnogo pozitivnih iznenađenja kao što je glasanje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, jedinog iz Grupe sedam, koji je bio uzdržan, i to prvi put.

Vučić je naveo da neke zemlje, koje su u uvodnom dijelu bile protiv stavljanja na dnevni red zahtjeva Prištine, nisu ni stigle da glasaju u drugom krugu.

On je napomenuo da je postojao ogroman američki pritisak na zemlje Latinske Amerike, kao i na zemlje Azije i Evrope.

Predsjednik Srbije naglasio je da je bio iznenađen glasanjem Kazahstana, koji je podržao članstvo Kosova, te da je očekivao da će Paragvaj biti uzdržan.

“Tražićemo objašnjenje, ne razumem da je bilo moguće da Kazahstan ne bude na našoj strani. To je za mene bilo veliko iznenađenje”, rekao je Vučić.

Kosovo nije juče primljeno u Interpol, na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju.

U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Protiv članstva Kosova bila je 51 zemlja, a uzdržanih 16.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.