Reakcije iz BiH na "jednostrani potez" Kosova

Vijesti 21. nov 201817:51 > 19:23
Armend NIMANI / AFP

Kosovska vlada donijela je odluku o uvođenju carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije u visini od 100 posto, potvrdio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Prvobitno 10-postotni porez na proizvode iz Bosne i Hercegovine, prištinska vlada upravo je preinačila na stopostotni iznos carine. Roba iz naše zemlje tako je stavljena u isti ravan sa onom iz Srbije.

“Mi nemamo puno izbora, treba da štitimo naš interes, našu bezbjednost i ovo je odluka koju smo prinuđeni da donesemo. CEFTA se nijednom nije ispoštovala, dok se Srbija sada sjetila da kaže da postoji CEFTA, a do sada, svaki put kada smo poslali dopise i žalbe nije še uopšte bavila sa CEFTA-om. Sada kada je oštećen njezin interes, kaže kršite CEFTA-u, a šta se dogodilo tokom svih ovih godina, ko je kršio“, pitao je Haradinaj.

Odluka stupa na snagu odmah. U Bosni i Hercegovini, koja bilježi značajan izvoz na teritoriju Kosova, burne reakcije na uvođenje 100-postotne carine.

“Ukoliko je informacija tačna, moj komentar je da je ovo najveći udar na regionalnu zonu slobodne trgovine, odnosno na CEFTA-u, koja nije bila u većoj krizi. Izazvana je od strane Kosova. Pitanje je opstanka CEFTA-a, a to pitanje je u rukama članica, odnosno Brisela koji je pokrovitelj ove zone slobodne trgovine”, istakao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH.

Više detalja ima Boris Brezo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.