Josipović za N1: Hrvatska i Srbija su otišle udesno

Vijesti 21. nov 201817:56 > 18:10
N1

Odnosi Hrvatske i Srbije, kao i Hrvatske i BiH su lošiji nego prije pet godina. Klima koja je na sceni nije dobra za saradnju. Nadam se da će lideri uskoro ući u konstruktivni dijalog, a ne u svađalaštvo, kazao je za N1 bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Odnosi Hrvatske i Srbije, kao i Hrvatske i BiH su lošiji nego prije pet godina. Klima koja je na sceni nije dobra za saradnju. Nadam se da će lideri uskoro ući u konstruktivni dijalog, a ne u svađalaštvo“, kazao je Josipović.

Istakao je da je situacija u BiH malo komplikovanija jer postoje politički i nacionalni kriteriji.

U BiH je malo komplikovanija stvar jer postoji politički i nacionalni kriterij, ali Hrvatska i Srbija su otišle jako u desno. Imamo regresiju društva, po politici koja se vodi. Imamo jedan proces promjene povijesti koji je smatram štetnim i lošim, kroz to se prelamaju i drugi politički sudovi“, istakao je i dodao:

Ja sam bio još kao kandidat za predsjedniak formulisao tri osnovna cilja: 1. ulazak u EU, 2. poboljšanje odnosa sa susjedima, 3. borba protiv korupcije posebno protiv ratnog profiterstva gdje smo bili napravili određene pomake“.

Još se osvrnuo na politike koje su vodili Kosor i Milanović.

Kosor i Milanović su tada vodili jednu evropsku politiku. Rezultati pokazuju afinitete birača. Mislim da je ekonomska kriza jedan od razloga jer u takvim vremenima birači tendiraju ići malo više u desno“, smatra Josipović.

Duga je povijest odnosa BiH i Hrvatske sa ambivalentnim politikama. Ti odnosi kao da se i danas na neki način ponavljaju. Hrvatsko društvo ima velike simpatije za BiH. Dosta ljudi iz BiH živi u Hrvatskoj, ne samo Hrvati. Vezuju nas prijateljski odnosi, kulture su se izmiješale“, dodao je.

Uskoro video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.