"Čovićev potez je bio preblag, ja bih blokirao državu"

Vijesti 21. nov 201818:10 > 19:41
REUTERS/Denis Kapetanovic

Jedna od glavnih tema u medijima i javnosti bio je nedolazak Dragana Čovića, dojučerašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na inauguraciju novog saziva. Na inauguraciji nije bilo ni političkih predstavnika HDZ-a koji su na funkcijama na državnoj i entitetskoj razini, a dobili su pozive.

Sarajevo 2014. Inauguracija u Predsjedništvu BiH. U fotelju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda umjesto Željka Komšića, izabran je Dragan Čović.

Sa smješkom na licu, pozdravljen pljeskom, prije točno četiri godine, Čović je svečano preuzeo funkciju člana Predsjedništva BiH.

“Ovim prisežem da ću savjesno vršiti dužnost i poštivati Ustav Bosne i Hercegovine”, kazao je Čović 2014.

Četiri godine poslije – obrnuta situacija. Umjesto Čovića u istu fotelju sjeda ponovno Komšić, ali u Predsjedništvu BiH na inauguraciji Čoviću ni traga ni glasa.

“Ima veze, ali iznenađujuće je da se odrasli ljudi ponašaju kao djeca, ali to je njegova stvar, život ide dalje. Očekivao sam malo više dostojanstav”, ističe Žejko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Iz Čovićevog ureda samo kratko opravdanje: na službenom je putu u Zagrebu. Dodatnih pojašnjenja nema. Dovoljno prostora da domaći, ali i regionalni mediji bruje o svojevresnom diplomatskom skandalu. Novinar agencije HINA Ranko Mavrak ocjenjuje da je riječ o političkoj poruci i skrivenom bojkotu HDZ-a. Što zbog samog izbora Komšića, što zbog poziciniranja u procesu formiranja buduće vlasti.

“Ja sam siguran da sujeta gospodina Čovića igra ulogu u svemu tome. Vrijeme je da se nauči političkoj kulturi”, poručuje Mavrak.

No slične situacije iz prošlosti, upozorava Mavrak vrlo lako bi se mogle odbiti od glavu.

“Najteža je lekcija naučena iz vremena hrvatske samouprave 2000 godine, ako idete korak po korak u bojkotiranju legitimnih i zakonitih tijela, iako se može sporiti oko toga da li su neki zakoni pravedni ili ne, kopate tlo sami sebi, a sustav će vam zatrebati”, pojašnjava HINA-in novinar.

Nije Čović jedini čija je stolica jučer ostala prazna. Iako je dobio pozivnicu, na inauguraciji novim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije se pojavio ni vrhbosanki nadbiskup kardinal Vinko Puljić. I pitanje kakva se poruka ovakvim potezom šalje?! Za Novu TV, kardinal Puljić odgovara:

“Pozvan sam, ali nisam mogao ukalkulirati u svoje vrijeme, a možda i ne bi bilo dobro da sam bio radi samog konteksta situacije koje se dogodila. Ali stvar je u tome što je to bilo po važećem zakonu, nije u pitanju on, nego važeći zakon”.

Ovakvim potezom vrhbosanskog nadbiskupa iznenađena je novinarka Dženana Karup Druško. Zabrinjavajući je, kaže, ovakav zaokret i podsjeća da je Komšić izabran po istom ovom zakonu po kojem je biran i sam Čović.

“Jako zabrinjava da upravo Kardinal Puljić, koji je tijekom rata i nakon rata bio na putu probosanske politike, nije kritičan prema radikalnim stavovima iz Hercegovine. Nadam se da će kardinal Puljić poslati izjavu koja će se ticati svih građana Hrvata u BiH, a ne samo onih koji podržavaju Čovića”, kaže Karup Druško.

S druge pak strane, mostarski novinar Zoran Krešić poručuje da su Hrvati svojim nedolaskom u Predsjedništvo, logično i vrlo jasno odgovorili na to što misle o izboru Željka Komšića.

“Bila je to inaugracija bez Hrvata. Ja apsolutno mislim da je ovo preblag potez predstavnika HDZ-a, odnosno hrvatskih struktura. Da se ja osobno pitam, ja bih blokirao cijelu državu jer je ovo preozbiljno pitanje, jer dovodi se u pitanje Dejtonskog sporazuma i poretka, tu su predstavnici tri naroda. Ne može se dopustiti manipuliranje s voljom jednog naroda”, zaključuje Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

I dok je za jedne ovo legitimni potez HDZ-ovaca, drugi na sve ovo gledaju kao prvi korak ka političkom bojkotu koji bi tek mogao uslijediti. Formiranje Zastupničkog doma Parlamenta BiH bit će sljedeći pravi test. Test za daljnje poteze popunjavanja ionako već komplicirano postavljene postizborne križaljke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.