Mogherini: Kosovska vlada mora hitno povući odluke

Vijesti 21. nov 201819:15 > 19:21
N1

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentarisala je odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije.

Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske Unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 % prošle sedmice. Kosovska vlada mora hitno povući ove odluke“, navodi se u saopćenju iz kabineta Federice Mogherini.

Odluka je, kako se navodi, donesena u cilju ojačavanja domaće proizvodnje, državnosti i ekonomije. Ministar trgovine Kosova Endrit Shala predložio je ove mjere koje su usvojene, a ministar se oglasio na Facebooku kazavši da se proizvodi sa Kosova jako loše plasiraju na tržištu Srbije.

Vlada Kosova na današnjem sastanku donijela je odluku o uspostavljanju 100% mjera za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove koji se nalaze na listi. Takođe, državna vlada obavezuje ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe i uvoz i potencijalni pristup tržištu svih proizvoda koji se ne pominju i suprotni su zvaničnoj i ustavnoj etiketi Republike Kosovo. Odluka stupa na snagu odmah – relevantne institucije su obavezne da ih instaliraju odmah“, naveo je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na Facebooku.

Podsjetimo, vlada Kosova je pretrpošle sedmice uvela porez od 10 posto na određene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se prodaju na Kosovu, mahom na mliječne proizvode i građevinski materijal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.