Tri poruke Milorada Dodika

Vijesti 21. nov 201819:29 > 19:45
Anadolija

Završene svečanosti, preuzete dužnosti - vrijeme je za pravi posao. Najozbiljnije ga je čini se shvatio Šefik Džaferović koji se jutros pojavio na novom radnom mjestu. Druga dva člana u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine ujutro nisu došli. Analitičari i danas analiziraju prva obraćanja javnosti...

Članstvo u Evropskoj uniji, poštivanje Ustava i dobrosusjedsku politika podvukli su u svom govoru sva tri člana Predsjedništva BiH. I to su otprilike jedine dodirne tačke u njihovim govorima, ako zanemarimo ekonomski prosperitet i stabilnu i sigurnu BiH za koju se sva tri člana deklarativno zalažu.

Iako je teško u ovom trenutku prejudicirati kako će raditi državno Predsjedništvo, iz uvodnih obraćanja jasno je kako se njihovi politički stavovi neće promijeniti. Među porukama Milorada Dodika, tri su posebno zanimljive. Ukidanje ureda Visokog predstavnika, smjena stranih sudaca Ustavnog suda, te vojna neutralnost odnosno blokada NATO puta. Ako ovome dodamo ranije najave o demilitarizaciji BiH i ukidanju Oružanih snaga, kao i promjene u obavještajno-sigurnosnim strukurama, jasno je da Milorad Dodik radi upravo ono što je obećao, nastavlja jačati Republiku Srpsku. U tom kontekstu posebno je važno spomenuti Savjet za zaštitu ustavnog poretka, obavještajno tijelo RS-a koje je jučer i zvanično formirano, zanimljivo, istog dana kada je inaugurisano novo Predsjedništvo.

Naspram ovih poruka su one Šefika Džaferovića i Željka Komšića o daljnjoj reformi odbrambenog sistema u skladu sa NATO standardima. Šefik Džaferović u svom govoru posebno je insistirao na brzoj i efikasnoj uspostavi parlamentarne većine sastavljene od pobjedničkih političkih stranaka, što je neizravna poruka i stranakama u Federaciji BiH koji pokuašavaju većine sastaviti mimo SDA.

S druge strane Željko Komšić najavio je da će se zalagati za promjenu mehanizma koordinacije, aktiviranje MAP-a. Posebno se osvrnuo na diskrimaciju, borbu za svakog građanina u BiH, odgovorivši na taj način i o legitimnom predstavljanju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

U svemu navedenom zanimljivi su i prvi koraci. Milorad Dodik je najavio smjenu srpskih kadarova koji ne rade u intersu RS-a, Željko Komšić posjetu zemljama regiona. Šefik Džaferović nije govorio no u 8 sati jutros vec je bio na svom radnom mjestu u Predsjedništvu BiH…

Predsjedništvo donosi odluke konsenzusom, ili prevedno potrebna je saglasnost sva tri člana, u konačnici saglasnost Parlamenta BiH. Sve ostalo vodilo bi u blokade i daljenu razgradnje i države, ali i entieta.

Ono što je svojevrsni hendikep u radu Predsjedništva je činjenica kako su u prošlom, a i u sadašnjem sazivu dvojica, od trojice članova bh. Predsjedništva, ujedno i čelnici stranaka, s tim da je i Šefik Džaferović bio vrlo jasan u stavu da će nastaviti put kojim ide SDA, konkretnije predsjednik Bakir Izetbegović. Iz dosadašnjeg rada se moglo vidjeti kako su svoje političke stavove, članovi Predsjedništva nametali i kroz rad kolektivnog šefa države, što je u prošlosti znalo zakomplikovati situaciju.

Više detalja u prilogu Tine Jelin Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.