Iz OHR-a za N1 o govoru Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH

Vijesti 22. nov 201810:30 > 10:55
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u svom inauguracijskom govoru u zgradi Predsjedništva BiH u nekoliko navrata se kritički osvrnuo na ulogu međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Ovakva Bosna i Hercegovina značajno udalјena od teksta Daytonskog sporazuma i njegovog najvažnijeg aneksa – Ustava BiH, ne ide dobrim putem. To nije nazadovanje, već put faktičkog nestajanja i prestanka. Ako tako nastavimo, to bi bio nastavak sadašnje agonije kojoj je u dobroj mjeri kumovala takozvana međunarodna zajednica, tačnije jedan njen dio. Tu prije svega mislim na instituciju visokog predstavnika i njegove kancelarije OHR-a kao neustavne, pa i nedejtonske kategorije u koju se izvrgla proteklih godina. Uostalom, najbolјe se rezultat njihovog djelovanja vidi u današnjoj antidejtonskoj Bosni i Hercegovini. Mora se reći da OHR u svom antidejtonskom djelovanju nije bio sam. Značajno potpomognut podrškom pojedinih ambasadora u Sarajevu, OHR je kršio međunarodno pravo i međunarodni ugovor bez ikakve odgovornosti”, naveo je Dodik.

Kako je kazao, “neustavno i nepravno djelovanje visokih predstavnika pokrivao je i odobravao Ustavni sud BiH preglasavanjem sudija iz reda srpskog i hrvatskog naroda”.

“To nije smetalo da se u javnosti na velika zvona oglasi da su svi u BiH jednako konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Nikakve štete ni koristi od takve podvale i falsifikata ne bi bilo, da to nije bila podloga OHR-u za nametanje amandmana na ustave Republike Srpske i Federacije BiH, što je učinio Wolfgang Petritsch”, kazao je Dodik u svom govoru

Poručio je da je “OHR-a u tom i drugim slučajevima, nanijelo je skoro nepopravlјivu štetu Bosni i Hercegovinu”. 

“Institucija visokog predstavnika dobila je samo mandat da se bavi onim što piše u Aneksu 10 i samo u tom aneksu: ‘olakšavanje napora strana (entiteta) da prevaziđu teškoće u civilnom provođenju i koordinaciji aktivnosti organizacija i agencija uklјučenih u to’. Kako se onda od takvog mandata visoki predstavnik pretvorio u diktatora bez odgovornosti. Odavno je isteklo vrijeme, a pogotovo potreba za visokim predstavnikom u BiH koji je van svake sumnje ozbilјna smetnja da se izabrani narodni predstavnici okrenu sadržajnom dijalogu i postizanju održivih rješenja utemelјenih na Ustavu BiH, a ne na osnovu nametnutih rješenja OHR-a i Ustavnog suda BiH koji izigrava ustavotvorca i dopisivača međunarodnog ugovora”, pourčio je Dodik.

Istakao je da je “krajnje vrijeme da se to promijeni, kao što smo mijenjali i nametnutu praksu da se OHR u sve miješa”.

U izjavi za N1 iz OHR-a poručili su da Visoki predstavnik djeluje u okviru Aneksa X Općeg okvirnog sporazuma za mir, u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojenim pod Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda.

“Visoki predstavnik očekuje od svih novoizabranih organa da u potpunosti poštuju i provode Opći okvirni sporazum za mir u njegovoj cijelosti, te da poštuju odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je više puta podsjetio sve stranke na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse, te odluke visokog predstavnika”, naveli su za N1 iz OHR-a.

Poručili su da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također više puta ponovio da u potpunosti podržava aktivnosti visokog predstavnika kako bi osigurao puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, te provodio svoj mandat u skladu sa Aneksom X i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje ostaju nepromijenjene.

“U tom smislu, skrećemo pažnju i na činjenicu da su članovi Predsjedništva BiH položili zakletvu u kojoj su rekli da će provoditi Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti, uključujući i Aneks X”, naveli su za N1 iz Ureda visokog predstavnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.