Trnka: Popis iz 2013. bi bio verifikacija etničkog čišćenja

Vijesti 22. nov 201813:01 > 13:06
N1

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, smatra da bi primjena popisa stanovništva iz 2013. godine prilikom popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bio verifikacija etničkog čišćenja. Kako je rekao, parlamentarci u Federaciji bi trebali dati odgovor na pitanje kako popuniti Dom naroda u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Postupak načina izbora delegata se uređuje zakonom. To znači da bi parlamentarci trebali dati odgovor na pitanje kako popuniti Dom naroda. Utisak je da je postignut prešutni dogovor da Centralna izborna komisija to uradi”, kazao je.

Prema njegovim riječima, istina je da Izborni zakon obavezuje Centralnu izbornu komisiju da nakon svakog popisa stanovništva donese novu odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda, ali da to nije uradila poslije posljednjeg popisa stanovništva.

S druge, strane, ukazao je Trnka za N1, Ustav Federacije nalaže da se sva demografska istraživanja vrše u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine. Kao svrhu ove ustavne odredbe je naveo poništavanje rezultata etničkog čišćenja “onoliko koliko je moguće”. Zatim je dodao:

“Ako se primjeni popis iz 2013. godine, onda bi se verificiralo etničko čišćenje”.

Trnka je podsjetio i na Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se tiče porvatka stanovništva. Objasnio je kada se može smatrati da je ovaj aneks proveden.

“Aneks 7 je ugovor. Potpisici tog ugovora su Republika Bosna i Hercegovina, Federacija Bosna i Hercegovina i Republika Srpska. Ta tri subjekta mogu donijeti odluku da li je aneks proveden”, naglasio je.

Ocijenio je da Venecijanska komisija nije obratila pažnju na “suštinski značaj” popisa stanovništva iz 2013. godine.

Upozorio je da odluka Centralne izborne komisije o načinu popunjavanja Doma naroda Federalnog Parlamenta može izazvati nezadovoljstva i produbiti krizu.

Za presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji Borjane Krišto je rekao da je “poremetila arhitekturu vašingtonskog sporazuma”.

“Sporazum je stvorio izbalansiranu političku situaciju. Ustavni sud je intervenirao i to narušio. Pa se otvara prostor za najrazličitije kombinacije. Insistira se da se delegiraju u Dom naroda iz mjesta gdje je najveća koncentracija stanovništva. Rizikuje se da pripadnici naroda koje nije većina ne budu izabrani. Onda će Hrvati u Sarajevu, Tuzli i sjevernoj Bosni imati minimalne šasne da budu delegirani”, mišljenja je Trnka.

U razgovoru za N1 je podsjetio na “disbalans” u ustavnim rješenjima Federacije i Republike Srpske.

Osvrnuo se i na inauguralne govore novoizabranih članova Predsjedništva. Kao dvije zabrinjavajuće stvari je okarakterisao izjavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva, da neće implemenitrati presudu ‘Sejdić-Finci’ i da će insistirati na vojnoj neutralnosti i demilitarziaciji Bosne i Hercegovine dok se “Srbija i Hrvatska naoružavaju”.

Trnka je naglasio da Bosni i Hercegovini treba novi ustav jer je postojeći “diskriminatoran”. Kao “štetnim” je ocijenio što nije usvojen Aprilski paket jer su predstavnici Republike Srpske pristali na određene ustavne promjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.