Protesti prosvjetara u USK

Vijesti 22. nov 201813:12 > 13:17
N1

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu krenuli su u proteste do ispunjenja zakonskih odredbi za generalni štrajk, javlja reporterka N1 Adisa Imamović.

Razlog je nezadovoljstvo današnjom odlukom kantonalne vlade o utvrđivanju osnovice za isplatu plate prosvjetnim radnicima do kraja godine.

 Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić rekla je kako su ovi potezi uslovljeni nezadovoljstvom zbog odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM. 

Iz sindikata su apostrofirali kako ovakve odluke nemaju nikakvu političku pozadinu, nego da se isključivo radi o insistiranju i borbi za poštivanja prava i dostojanstva prosvjetnih radnika.

N1

Selvedin Šatorović, predsjednik  Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, podržao je proteste prosvjetara, kako je naveo, u borbi za poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika u djelatnosti obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona.

“Iako su do sada nadležni u velikom broju slučajeva pokazali ravnodušnost i nerazumijevanje za legitimna prava radnika u raznim sektorima, pa i u sektoru obrazovanja, nadamo se da će ovaj protest radnika zaustaviti kršenje kolektivnih ugovora koji su zaključili ovi sindikati, te povlačenje Odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici od 290 KM. Očekujem da će konačno doći do zaustavljanja mjera štednji koje se realizuju preko leđa radnika i učenika, kao i da će nadležni uvidjeti da zahtjevi Sindikata nisu nerealni niti nerazumni”, naveo je Šatorović.

Kako je kazao, ovo je školski primjer borbe sindikata za radnička prava i izrazio nadu da će u budućnosti i drugi sindikati slijediti ovakve prakse.

Iz Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu najavili su svakodnevne štrajkove upozorenja, do ispunjenja zakonskih odredbi za generalni štrajk. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.