Šarović: BiH nije razmatrala kontramjere prema Kosovu

Vijesti 22. nov 201814:05 > 14:07
N1

Bosna i Hercegovina nije razmatrala kontramjere prema Kosovu - tako je Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine, odgovorio na pitanje Vlade Marića, reportera N1, da li Bosna i Hercegovina će kontramjerama reagovati na odluku Kosova da takse povisi na 100 posto.

Šarović je ukazao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo dva zaključka nakon što je Kosvo povisilo takse. Jedan je da je odluka Kosova da se krši CEFTA sporazum i da se van snage stavi ova “diskriminatorska” odredba. Drugi je da se Evropska komisija uključi u rješavanje ovog problema kojia “prijeti” slobodnoj trgovini.

Istakao je sljedeće:

“Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ova odluka Kosova je ničim izazvana. Bosna i Hercegovina nije uopšte konsultovana i obaviještena prije donošenja ovakve odluke, što je nefer od strane Kosova”.

Prema njegovim riječima, vidljivi su neekonomski argumenti za donošenje ovakve odluke u Kosovu.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina razmatra kontramjere, odgovorio je:

“Bosna i Hercegovina ne razmatra kontramjere. Mislimo da ne treba ići tim primjerom. Dat ćemo priliku da se ovaj slučaj rješi na drugi način”, kazao je Šarović i dodao da će se ovo pitanje “vjerovatno rješavati negdje drugo”.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, ukazao je:

“Kada uvedete taksu od 100 posto, to je politika. Izjava Ramusha Haradinaja da će ukinuti takse kada Srbija prizna nezavisnost Kosova, jasno govori o čemu se radi. Jedina razumna stvar je da se povuče ova odluka. Bitno je šta će uraditi Brisel. Same izjave iz Brisela nsiu dovoljne. Nije u pitanju samo trgovina. Ovo je udarac na stabilnost regiona u cijelini”.

Podsjećamo, Kosvo je odlučilo da povisi takse za 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Kosova. Odluka je uslijedila nakon što Kosovo nije primljeno u Interpol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.