Irfan Čengić i Minja Damjanović u Novom danu

Vijesti 22. nov 201814:55 > 18:56
N1

Nastavljaju se pregovori šest stranaka koje učestvuju u formiranju skupštinske većine i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista domaćin je novog sastanka. O pregovorima o formiranju vlasti na kantonalnom nivou, razgovorima SDP-a BiH sa SDA o eventualnoj saradnji na višim nivoima vlasti, političkoj situaciji za Novi dan govori Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

U Mostaru će u petak biti održana konstitutivna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. U kantonalnoj Skupštini koalicija predvođena HDZ-om BiH osvojila je 13 mandata, SDA ima 8, SDP 3, koalicija na čelu sa HDZ-om 1990 2, SBB 2, DF 1, te Hrvatska republikanska stranka 1 mandat. Uživo ćemo biti u gradu na Neretvi, donosimo analizu odnosa političkih snaga i nove skupštinske većine.

Dan Državnosti BiH obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda. Koliko smo se udaljili od vrijednosti i tekovina ZAVNOBIH-a? Šta je nama Dan državnosti danas i kako se prema tom prazniku odnosimo? Istoričar Amir Duranović danas govori za Novi dan.

Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Istraživanja pokazuju da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljenije te da su izvršioci nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice. Govorimo o kampanji UN Women BiH „Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama“. U Novom danu sa nama Minja Damjanović.

O protestima studenata u Banjaluci, političkoj situaciji i društvenoj svakodnevici za Novi dan govori Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Uživo ćemo biti i u Bonnu. Pregled sedmice na izmaku iz ugla njemačkih medija i ovoga petka donosi kolega Mehmed Smajić sa Deutsche Wellea.

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije, od 7 do 10 sati.

Dobro jutro će vam poželjeti Ivana Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.