Čeferin i Begić svečano otvorili novu zgradu NS BiH

Vijesti 22. nov 201815:45 > 15:49
N1

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Elmedin Begić, prvi čovjek Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH danas su svečano otvorili novu zgradu bh. kuće fudbala u Sarajevu

“Ovim svečanim činom ispunjen je važan zadatak kuće fudbala i saveza. Bit ćete oslonac današnjim i budućim fudbalerima za razvoj fudbala u vašoj zemlji. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije koja se plasirala u ‘A’ grupu Lige nacija. To je veliki uspjeh. Cijeli svijet se divi igračima poput Džeke i Pjanića. Uz takve uspjehe lako se zaboravi kako je sve počelo. Malo koji fudbalski savez u Evropi je imao težu startnu poziciju od N/FS BiH, i svejedno ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu svima i dobrom radu saveza i dobrim trenerima, talentima koje imate više nego neke druge države vaše veličine”, rekao je Čeferin i dodao:

”Imate talente i odlične trenere, ali imate izuzetno lošu infrastrukturu. Posljednji put kada sam bio u Sarajevu dobili smo garancije državnih institucija da su spremni da pomognu u rješavanju ovog problema, koji je bitan za razvoj fudbala u BiH. Fudbal nas uči brojnim važnim stvarima, respektu, fair-playu, samopouzdanju, istrajnosti, iznad svega o važnosti timskog rada. Moramo svi da radimo kao tim, savez, igrači, treneri i država. Bez zajedničkog rada realizacija ovakvih projekata je nemoguća”.

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona konvertibilnih maraka (KM), zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Kompletan projekat koštao je 10 miliona konvertibilnih maraka, od toga sa 6,5 miliona plaćena je zgrada. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo je 3,5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e devet miliona, te milion KM od FIFA-e. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovinu zgrada nacionalnih saveza.

”Podršku koju imao od krovnih organizacija FIFA-e i UEFA-e znači nam puno i nećemo iznevjeriti njihova očekivanja i povjerenje. Bez pomoći ovih institucija, ali i pojedinaca danas ne bi bili ovdje. Ne smijem nabrajati imena da nekoga ne zaboravim, ali moram istači da su nam oni otkrili da postoji ljubav i osjećaj, ukazali su nam da nismo sami i da nas neće ostaviti. Dragi Aleksander, prijatelju iz UEFA-e hvala vam lijepo što ste ušli u naše živote i učinili ga lijepim. Ovaj objekat ostavljamo generacijama iza nas da svjedoči jednom vremenu jednog dobrog i transparentnog upravljanja, vremenu reformi, promjena, uspješnosti, hrabrosti i postojanja vizije. Kuća fudbala ostaje kao svjetionik da svima bude podstrek i primjer koji daje nadu i vjeru da mladi na ovim prostorima imaju budućnost”, istakao je Begić.

Današnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala.

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imali su UEFA i Fudbalski savez Srbije (FSS). Delegaciju UEFA-e predvodio je predsjednik Čeferin. Uz njega, u Sarajevu su bili i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) predstavljao je Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Fudbalski savez Srbije predstavljala je četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, te Tomislav Karadžić i Ivan Čurković.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovali su i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a.

Došli su i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose Fudbalskog saveza Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik Fudbalske federacije Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također, su prisustvovali velikom danu za N/FS BiH.

Na svečanost su došli i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto su učinili i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar Fudbalskog saveza Turske. U Sarajevo su stigli i Duka Amand, predsjednik FS Albanije, Koumas Georgios, predsjednik FS Kipar i Ademi Agim, predsjednik FS Kosova.

Pored sportskih funkcionera i pojedinih proslavljenih fudbalera, na svečanost su došli i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.