Islamska zajednica u BiH reagovala na izjavu Željane Zovko

Vijesti 22. nov 201815:47 > 15:49
Rijaset

Mislimo da ovakve izjave ne doprinose pomirenju i da imaju dalekosežne posljedice i da je konačni cilj narušavanje međureligijski odnosi i dijalog koji mi ovdje imam, kazao je za N1 savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muhamed Jusić.

Nekada ambasadorica BiH u Italiji, a danas zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu danas je iznijela nekoliko kontroverznih izjava koje se tiče izbora u Bosni i Hercegovini. Zovko je, između ostalog, optužila Islamsku zajednicu u BiH za davanje instrukcije bošnjačkim porodicama da glasaju za Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić u izjavi za N1 odbacio je ovakve navode ocijenivši ih kao nastavak zlonamjerne kampanje protiv Islamske zajednice.

“Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju vode neki politički centri iz susjedne Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine protiv Islamske zajednice kojima se Islamska zajednica optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza. To je uplitanje za interese jedne političke opcije, odnosno za jednog kandidata člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, kazao je Jusić, te dodao:

“Mislimo da ovakve izjave ne doprinose pomirenju i da imaju dalekosežne posljedice. Mislimo da je konačni cilj ovakvih izjava da se naruše međureligijski odnosi i dijalog koji mi ovdje imamo i da se sukobi sa političkih elita prenesu na narod i društvo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.