Dodik traži ostavke, ministri: "Ostajemo do kraja mandata"

Vijesti 22. nov 201816:34 > 17:01
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović odgovorio je lideru SNSD-a i predsjedavjućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da će pokrenuti aktivnosti na smjeni svih predstavnika Republike Srpske u državnim institucijama BiH. Kaže taj film neće gledati.

Sličan odgovor uslijedio je i od ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, dok su neki pak poput zamjenika ministra obrane Borisa Jerinića svoj mandat ponudili na raspolaganje

Milorad Dodik na svom novom radnom mjestu u Titovoj 16, do sada je bio tek nekoliko sati. Dovoljno da svojim govorom i najavama izazove veliku pozornost i reakcije. Jučer ponavlja – predstavnici Srba u institucijama Bosne i Hercegovine trebaju podnijeti ostavke.

“Oni moraju da znaju da nemaju moje povjerenje. To nije politika koju smo mi dobili ovdje. Ja ih pozivam da podnesu svoje ostavke”, kaže Dodik.

Prva mu se već danas našla na radnom stolu i to ona zamjenika ministrice obrane, Borisa Jerinića.

“Nikada nisam radio na štetu Republike Srpske, te ću uvijek poštovati odluke srpskog člana Predsjedništva, čiji rad poštujem i kojem dajem mandat na raspolaganje”, ističe Jerinić.

Za njegovim potezom drugi neće posegnuti.

“Malo sutra, on taj film vjerovatno neće gledati, barem što se tiče mene”, poručuje Šarović.

“Neka se strpi, ne može svanuti prije zore”, dodaje Crnadak.

A dok ne svane, analizira se i komentira Dodikov zahtjev. Pojedini kažu počeo je s politikom revanšizma.

“Prije par dana je govorio o srpskom jedinstvu, tražio je jedinstven nastup u Sarajevu, a sada želi na najbrutalniji način da se obračuna sa srpskim predstavnicima u zajedničkim insititucijama. Tako da je na sceni, ja ću reći, jednodnevno politikanstvo”, zaključuje Davor Šešić, SDS.

Slično smatra i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Za Dodikove najave tvrdi da nemaju zakonsko uporište.

“To su inicijative koje se ne mogu dešavati bez predviđenih zakonskih procedura. Možda je gospodin Dodik navikao da tako radi u nekom prethodnom mandatu u Republici Srpskoj, gdje bio apsolutni vladar i procedura i svih ideja i inicijativa. Na nivou BiH postoje procedure”, podsjeća Zvizdić.

“Jasno je da će ne samo Milorad Dodik i SNSD, već i druge političke partije koje budu dio vladajuće koalicije, staviti kadrove kojima vjeruju i koji će provoditi politiku koju zastupaju u Savjetu ministara, i to je nešto što se očekivalo”, pojašnjava Vlade Simović, politolog.

A očekivalo se i da će novoizabrani predsjedavajući državnog Predsjedništva tražiti izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Upravo ovu insisituciju navodi kao primjer vođenja loše politike u Sarajevu. Ponavlja, OSA je prisluškivala dužnosnike bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. No, iako to želi, kontrolu nad radom OSA-e ne može imati, poručuje državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

“Nijedna institucija u BiH, niti na državnom, niti na bilo kojem nivou, nije neprijateljska institucija koja je usmjerena prema bilo kome, u smislu neprijateljskog djelovanja”, ističe Mektić.

Ali, Dodik misli drugačije, te najavljuje osnivanje Vijeća za zaštitu ustavnog poretka. Je li riječ o paralelnoj obavještajnoj službi?

“Ako misli na Vijeće za nacionalnu sigurnost na nivou RS-a, riječ je o paralelnom organu. Za to ne postoje ni realne ni ustavne nadležnosti. A ako misli na Vijeće za nacionalnu sigurnost na niovu BiH, onda ima moju podršku”, kaže Zvizdić i dodaje da “nam je potrebna bolja koordinacija između policijskih i sigurnosnih struktura”, dodaje Zvizdić.

Hoće li pak svoje najave Milorad Dodik provesti u djelo, pokazaće dani koji su pred nama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.