Stanivuković za N1: Hljeba je sve manje, igara sve više

Vijesti 23. nov 201808:36 > 10:36
N1

Govoreći za N1 o društvenoj svakodnevnici u Bosni i Hercegovini, Draško Stanivuković, novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio je da je "hljeba sve manje, a igara sve više". Između ostalog, komentarisao je kandidaturu Banjaluke za Evropsku prijestolnicu kulture.

Kao razlog za danas najavljenog protesta studenata u Banjaluci je naveo neuslovost studentskog doma. Stanivuković je ocijenio kao poražavajućim što predstavnici studenata ne žele da ih podrže u njihovim zahtjevima. Izrazio je očekivanje da paviljon studentskog doma neće biti izgrađen za još dva mjeseca.

Za njega je odluka Kosova da povisi takse proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije na sto posto je pokazatelj političke netolerancije. Reakciju ove dvije zemlje na odluku Kosova je okarakterisao kao mudrom.

Prema riječima Stanivukovića, politiku želi predstaviti na drugačiji način, te je dodao:

“Prošlo je mjesec i po dana od izbora. Mjesec i po dana se priča gdje će ko da ide, ko će koje fotelje da zauzme. Ali niko ne pokreće suštinske, glavne životne probleme”.

Podsjetio da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iniciralo da se povise cijene vozačkog dozvola. Spriječiti tu inicijativu je istakao kao svojim političkim ciljem.

“Hljeba je sve manje, igara sve više. Danas političari rade sve zarad glasova, a mediji sve zarad čitanosti. Mislim da je svaki čovjek ovdje ugrožen. Uvijek se vraćam na životna pitanja. Samo tako mislim da je moguć život i suživot”.

Kako je kazao za N1, Banjaluka je dobila mnoge titule, ali da uprkos tome ima mnoge probleme. Misli da Banjaluka ipak ne izgleda kao prijestolnica kulture u Evropi. Za njega je bitnije kako živi jedan čovjek, nego da li će grad na Vrbasu dobiti titulu Evropska prijestolnica kulture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.