Normalizovan saobraćaj pred zgradom Vlade Federacije

Vijesti 23. nov 201811:53 > 12:05
N1

U toku su protesti nekoliko stotina radnika GIKIL-a ispred Vlade FBiH u Sarajevu. Istvoremeno je u toku sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je kazao za N1 Mirsad Imamović, predsjednik sindikata ove kompanije, zahtjevaju da pregovaraju sa predstavnicima Federalne Vlade. Radnici su nakrato blokirali saobraćaj.

Imamović tvrdi da su radnici u 15 autobusa došli da protestuju ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu. Prema njegovoj procjeni na protestima je prisutno 700 radnika.

Podsjetio je i na razlog protesta:

“Federalna inpsekcija za okoliš i turizam je naložila da se fabrika postepeno zaustavlja i da se svede na tehnološki minimum. To je za nas isto kao zatvaranje firme. A trenutno imamo super ugovore sa Smederevom i poslujemo pozitivno. Sada je neko našao shodno da zatvara firmu”.

Prema njegovim riječima, direktno će biti ugroženo hiljadu radnih mjesta jer samo “Željeznice Federacije posluju sa GIKIL-om u 30 posto kapaciteta kao i 450 firmi”.

N1
N1
N1
N1
N1

Kao zahtjev je naveo početak pregovora sa predstavnicima izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Imamović je za N1 naglasio sljedeće:

“Ne tražimo da GIKIL radi na aparatima, već da se radi na ekološkim projektima. Radni su insistirali na ekologiji i zaštiti radnih mjesta. Od 2008. su prvi put počela ulaganja u ekologiji vrijedna šest miliona i 150.000 maraka. Već je uloženo tri miliona maraka od tog iznosa”.

Kako je kazao, nije moguće slušati poltiku koja slijepo vodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.