Renoviranje haustora otkrilo tajnu staru 50 godina

Vijesti 23. nov 201817:30 > 18:41
N1

Sjećate li se kada ste posljednji put dobili ili poslali pismo ili razglednicu? Nekada je to bio najljepši podsjetnik s putovanja, a danas u to fotografije, tzv. storiji na Instagramu, SMS poruke. U jednoj sarajevskoj zgradi iz Austrougarskog perioda pronađena su pisma, razglednice i čestitke stare 50 godina.

Zgrada stara preko 100 godina iz doba austrougarske vladavine. Nekadašnja ulica Radojka Lakić. Prilikom renoviranja haustora iza poštanskih sandučića, razglednice, pisma, čestitke, stare 50 godina.

“Riki izvini mogao sam se i ranije javiti, ali u takvoj sam situaciji da znaš, pa kako je? Kako su tvoji, kako je Kikica, sve najbolje tebi i tvojoj porodici u Novoj godini, sve što želiš i ja ti to želim tebi i tvojoj porodici. Pozdrav iz Beograda”, piše na jednoj razglednici.

Sanel Halilbegović kaže kako ne poznaje nikog lično od osoba na koja su adresirane pošiljke, poznato mu je samo jedno prezime na koje je adresiran dopis, ali da taj čovjek više ne živi u zgradi. Dodaje kako se zaista iznenadio kada je iza sandučića našao koverte, kaže kako je osjećaj bio romantičan.

“Mislim da u ovim pismima i u ovim čestitkama i dopisnicama postoji zaista nešto što današnja mladež i današnji sam svijet jednostavno fali takvo nešto i to je jedna doza renomea jedne klase, jednog romantizma kojeg zaista danas više nema”, ističe Halilbegović.

Jesmo li zaboravili na onu neku neobjašnjivu čar u činu pisanja, ali i dobijanja razglednice, ili smo samo postali preokupljeni drugim stvarima?

U vrijeme interneta i društvenih mreža pomalo smo zaboravili na najljepše podsjetnike na putovanja – razglednice.

Anketa:

“Možda jednom davno, ali davno je to bilo sa mora. Šta ćeš kad ima telefona svugdje.”
“A bilo je prije češće, a više se i ne sjećam kad sam šta poslala.”
“Ne, nisam poslao razglednicu i nisam dobio razglednicu.”
“Prije u mlađe doba to je bio običaj. Odete na godišnji odmor, obavezno ide razglednica, ali sada mislim da to niko ne radi.”

Iz BH Pošte nam kažu da je u prvih devet mjeseci putem poštanskih sandučeta i na šalterima pošta primljeno na prijenos oko 27.000 razlednica uključujući i dopisnice. U istom periodu za međunarodni promet primljeno je oko 46.000 razglednica i dopisnica. Ističu kako bilježe trend opadanja slanja razglednica i dopisnica. Znamo da slanje razglednice košta malo više od slanja SMS-a ili poruke putem društvenih mreža, ali budite iskreni – šta bi vam od ovoga prije izmamilo osmijeh na lice?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.