Apel bh. vlastima da sačuvaju kulturno-historijsku baštinu

Vijesti 23. nov 201818:04 > 18:05
VKBI

Članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas su uputili apel svim nivoima vlasti i institucijama u Bosni i Hercegovini da od devastacije i uništavanja sačuvaju kulturno-historijsku baštinu BiH.

Na veliki problem u očuvanja bh. kulturnog blaga danas su ukazali eminentni profesori historije, arheologije, kulture: Enver Imamović, Fadila Memišević, Mevlida Serdarević, Emir Zlatar, Adnan Kaljanac, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, predstavnik Zavoda za zaštitu kulturno- historijskih spomenika KS Nermin Dacić, te direktor Zavičajnog muzeja u Visokom Elvedin Šabanović  i bivši direktor te institucije Senad Hodović.

Oni su na konferenciji za medije, održanoj povodom Dana državnosti BiH, istakli da se u BiH konstantno vrši devastacija kulturno-historijske baštine, sa posebnim osvrtom na lokalitete kod Sarajeva, Arnautovića (Mila) kod Visokog, te lokaliteta na kojima se nalaze nekropole stećaka.

Profesor Imamović smatra da treba raditi na edukaciji građana, i to početi od vrtića, da nauče kako da sačuvaju svoje kulturno-historijsko blago, jer je to njihov identitet, te da institucije, svi nivoi vlasti moraju naći načina kako da sarađuju, i kako da konsultuju struku.

Sa konferencije je upućen apel intelektualaca, struke i stručnjaka prema državnim organima, pravosudnim institucijama i naučnoj i stručnoj javnosti, da se sačuvaju neprocjenjiva kulturna naslijeđa BiH a koja se, kako je upozoreno, konstantno i sistemski uništavaju.

– Mi tražimo da se to zaustavi, a neka država pozove stručne ljude koji će dati svoj sud kako da se ti problemi pokušaju riješiti – rekao je Zlatar.

Bilo je i prijedloga da se intervenira pri međunarodnim organizacijama koje bi mogle dati upute kako zaštiti bh. kulturno-historijsko blago.

– Mi 25 godina dižemo glas zbog poricanja zločina koji se desio 1992-1995, poricanja genocida, a danas dižemo glas zbog zločina koji se čini kulturi, danas dižemo glas zbog poricanja kulture – kazala je Memišević.

Učesnici konferencije pozvali su javnost, medije, odgovorne državne institucije da zaštite višestoljetno blago BiH koje se svakodnevno devastira i uništava, te istakli da na lokalnim zajednicama leži velika moralna odgovornost u zaštiti kulturno-historijskog blaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.