Banjaluka: Studenti na protestima tražili povratak u sobe

Vijesti 23. nov 201818:39 > 19:34
N1

Blizu 100 studenata na protestima u Banjaluci tražilo je da se vrate u svoje sobe u studentskim domovima iz kojih su izašli u decembru prošle godine kada su orkanski vjetrovi odnijeli krov sa prvog i drugog paviljona.

Više stotina studenata tada je evakuisano iz doma, a nadležni su najavljivali da će se radovi na rekonstrukciji privesti kraju do početka semestra. Međutim to se još nije desilo.

U noći 12. decembra prošle godine jak olujni vjetar odnio je krovove sa tri paviljona Studentskog centra Nikola Tesla. Voda koja je prodirala kroz zidove potopila je krevete, knjige, garderobu i sve ostalo što je bilo u studentskim sobama. Stotine studenata tada su se organizovanim autobusima vratili kućama.

“Trinaestog decembra smo se svi odavde iselili. Nikog nije bilo da nam pruži podršku, kao što ni danas nikog nema da nam pruži podršku”, kazala je Stela Stevanović, studentica.

Prošle godine je hitno saniran treći paviljon, tokom ovog ljeta radilo se na drugom, međutim radovima na prvom još se ne nazire kraj.

Iz resornog ministarsva najavljivali su da će radovi biti gotovi do početka semestra, međutim danas u Upravi studentskog centra kažu da je zakonski rok predviđen ugovorom za završetak radova krajem decembra.

Dok više stotina studenata čeka na useljenje u ova dva paviljona prinuđeni su da plaćaju visoke kirije u privatnim smještajima.

“400 KM za mjesec a ovdje bi mi to bilo 100KM ukupno sa hranom. Mi se borimo da se to nadoknadi svim brucošima i to u iznosu od 200 KM što je samo polovina onoga koliko smo mi potrošili”, istakao je Vladimir Mišković, student.

“Kad sam ja došla 2016. studentsi je bio 20KM i hrana 3KM za čitav dan minimalni troškovi. To je za moju porodicu gdje su iz jedne kuće dva studenta zaista minimalni troškovi”, naglasila je Stela Stevanović, studentica.

Sa studentima nisu predstvnici studentskih udruženja. Tokom protesta nije im se obratio niko od nadležnih. Podršku je pružio opozicionar Draško Stanivuković.

“Što se niko ne suoči sa studentima? E, otud ja ovdje. Ja sam narodni poslanik i moj posao je da budem sa ljudima gdje ima problem”, potcrtao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Studenti su poručili da će u srijedu, simbolično 5 do 12, obući radna odijela, staviti rukavice i priključiti se radnicima da bi se radovi što prije priveli kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.