Institucije BiH moraju stati u zaštitu bh. proizvođača

Vijesti 24. nov 201809:53 > 09:56
AFP

Na jednostranu odluku Kosova o uvođenju carina na bh. proizvode, odluku koja je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, reagovali su iz Nezavisnog bloka.

“Politički sukob Prištine i Beograda oko članstva Kosova u INTERPOL-u prenio se na ekonomsku liniju fronta, te je BiH potpuno neopravdano ‘zakačila’ odluka o uvođenju 100% carina na proizvode, što je težak udarac za naš izvoz”, poručuju iz Nezavisnog bloka.

“Bosna i Hercegovina nije nikada zauzela neprijateljski stav prema Kosovu, uvijek smo nastojali pronaći snage za iskorak, unatoč kompleksnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, te složenom procesu odlučivanja po ovom pitanju. Nisu građani BiH zaslužili vize, kao što nisu ni naši proizvođači zaslužili ovakav populistički napad Haradinaja i Tačija”, dodaju iz Nezavisnog bloka.

Nezavisni blok

“BiH izvozi 106 miliona konvertibilnih maraka na tržište Kosova. To je posebno važno tržište za našu prehrambenu industriju, metalnu industriju, važne za radna mjesta u oba bh. entiteta. Pozivamo članove Predsjedništva da na trenutak zaborave podjele i izađu sa zajedničkim stavom. Pokažimo da smo država koja stoji iza svojih privrednika i realnog sektora koji je hrani. Vrijeme je za reakciju, a ne za stalne svađe, podvale i skretanje sa životnih pitanja građana. Nezavisni blok upravo i želi da nove vlasti insistiraju na boljem životu građana i zaštiti naše privrede”, zaključuju iz Nezavisnog bloka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.