Znakovni jezik nije teško naučiti, a mnogo znači

Vijesti 24. nov 201817:21 > 17:33
N1

Već drugu godinu Udruženje gluhih i nagluhih Bihać, u prostorijama gradske Biblioteke odražava kurs znakovnog jezika. Namijenjen je prije svega službenicima u različitim institucijama, kako bi prilikom susreta s gluhonijemim osobama, znali bar osnove za sporazumijevanje.

Uz minimalna novčana sredstva, te trud učenika i nastavnika, ovakvim naporima, ranjiva kategorija građana se više integrira u društvo, a sami službenici nakon osnova znakovnog jezika u prilici su da izbjegnu neugodne situacije, bespotrebne gestikulacije, te da na ispravan način pomognu gluhonijemim osobama.

Među polaznicima osnovnog kursa znakovnog jezika su i službenice Doma zdravlja Bihać. Svjetlana Klarić, administrativni radnik u laboratoriji, svakodnevno razgovara s desetinama pacijenata. Među njima i gluhonijemim. Na današnjem času, Svjetlana i ostali polaznici, uče kako od pacijenata uzeti osnovne podatke. Kako se zovu, gdje žive, kako ih kontaktirati.

Svjetlana kaže, znakonovi jezik nije teško naučiti, a mnogo znači pojedinim pacijentima.

“Jako je zanimljivo, jednostavno, uopšte nije teško. Šta je prvo što ste naučili? Prvo smo naučili pozdrave, ja vam mogu pokazati par, evo, dobro jutro , dobar dan i dobro veče. Uvijek je bolje znati barem neke osnove da se ne maše rukama, nego da se može barem malo objasniti i sporazumjeti s tim ljudima”, kazala je Svjetlana Klarić iz Doma zdravlja Bihać.

Arijana Goretić, učiteljica je koja se na kurs prijavila, prije svega zbog jednog učenika. Znakovni jezik je bio jedini način da počne aktivno komunicirati s njim. Isti kurs pohađaju učenik i njegova majka, koji svakog utorka i četvrtka, prelaze desetine kilometara iz Bužima do Bihaća. No, zbog bolesti, danas nisu bili na času. Ali učiteljica će prenijeti naučeno.

“Nas dvoje imamo neki svoj znakovni jezik, ustvari ja sam učila od njega i u većini slučajeva mogu da ga razumijem šta želi reći ali opet to nije bilo dovoljno. Kada smo prvi put došli ovdje bio je jako sretan, novo okruženje. Kada je vidio da ima neko ko ga razumije njegovim jezikom, pokazao je veliku sreću i mislim da mu je život mnogo jednostavniji, da to nije sve komplikovano kako se čini”, istakla je Arijana Goretić, učiteljica.

Ovo je tek prvi stepen kursa od ukupno pet. Nastavak će zavisiti od sredstava kojima bude raspolagalo Udruženje. Za trenutnu nastavu novac je obezbijedio grad. Polaznici kursa bili su opštinski službenici, policijski inspektor, socijalni radnici, a učestali su službenici Doma zdravlja.

“Ali smo se morali namučiti, mnogo zahtjeva i zahtjeva smo uputili dok nisu konačno vidjeli da to može i njima valjati. Da neće praviti komične situacije pred drugim ljudima, da neće mlatarati rukama, nogama kao što obično rade. Mnogo olakšava gluhonijemim osobama”, kazao he Damir Svrabović iz Udruženja gluhih i nagluhih Bihać.

Sve se odvija u Američkom kutku Kantonalne univerzitetske biblioteke.

“Kurs je zaista jako interesantan, ja sam prije dvije godine krenula i završila taj prvi početni neki kurs tako da neke osnove znam. Naravno ne koristi se to pa se i zaboravi ali na ovaj način uvijek i ja mogu obnoviti svoje znanje. Smatram da je kurs jako koristan za bilo koga ko ga prođe, ko nauči jedan jezik ili bilo koji jezik da nauči to je novo bogatstvo u životu”, istakla je Mirela Midžić, direktorica Biblioteke.

Kurs se održava dva puta sedmično. Utorkom i četvrtkom. Dva školska časa koja gluhonijemim osobama itekako znače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.