Sukob u tročlanom Predsjedništvu prolazna kriza, ili…

Vijesti 24. nov 201817:49 > 17:54
N1

Zastava Republike Srpske, koja je jučer postavljena u hodniku zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uklonjena je. Zbog ovog čina oštro je reagirao predsjedatelj Predsjedništva, Milorad Dodik.

Dan ranije, isticanje zastave ovog entiteta u svečanom salonu, prilikom predaje akreditivnih pisama novog ambasadora Srbije u našoj zemlji, osudila su druga dva člana državnog Predsjedništva.

Je li ovaj sukob u tročlanom Predsjedništvu prolazna kriza, ili nagovještava buduće odnose u kolektivnom šefu države?

Entitetska zastava Republike Srpske u svečanom salonu zgrade državnog Predsjedništva, prilikom prijema novog ambasadora Srbije kod Milorada Dodika. Unesena mimo službenog protokola, kažu Komšić i Džaferović. Zastava i u hodniku, ispred Dodikovog kabineta. No, tu se nije dugo zadržala, jer je u toku večeri, uklonjena. Oštra reakcija Dodika.

“Pretpostavljam da je to zbog naše odluke da budemo tu više prisutni. Svakako i ovo ponašanje, gdje su pokazivali svoju hrabrost onda kada više nikoga nije bilo kabinetu. Pokušavaju da pošalju tu poruku koja nije dobra. Svakako to neće biti tolerisano, bar s moje strane”, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je prekšio Zakon o zastavi. Sačinjena službena zabilješka. Proslijeđena agencijama za provedbu zakona. Saopštio je Šefik Džaferović.

“Ovo što je danas urađeno predstavlja kažnjivo djelo. Ovo, istovremeno, predstavlja narušavanje ugleda Bosne i Hercegovine, i devalviranje samog svečanog čina prijema akreditivnih pisama ambasadora Srbije”, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Je li entitetskoj zastavi mjesto u zgradi kolektivnog šefa države? Argumenti za i protiv.

“Potpuno bespotreban potez, s obzirom da je on prvi predsjedavajući Predjedništva. Ako postoji Poslovnik, nije bilo potrebno da ga krši, mada on ima svoju strategiju. Mislim da je ishitrena i rekacija gospodina Džaferovića. On je trebao prvo da razgovara sa Dodikom, pa onda poduzima mjere”, kazao je Emir Zlatar, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Isticanje zastave Republike Srpske nije nikakvo kriminalno djelo, nikakvo krivično djelo, kako se moglo zaključiti iz obraćanja bošnjačkog člana Džaferovića. Nije krivično djelo i niko ne može odgovarati za to”, istakao je Srđan Perišić, profesor međunarodnoh odnosa.

A Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, za koji Dodik tvrdi da je nametnut, kaže da je njegovo kršenje kažnjivo djelo. Definira i kada se ističe isključivo simbol Bosne i Hercegovine.

“Prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih) na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena”.

Zakon o zastavi još precizira:

“U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine”.

Ako se po jutru dan poznaje, početak mandata novog saziva kolektivnog šefa države ne obećava, smatra novinar Ranko Mavrak.

“Loš je ovo početak, zapravo najgori scenarij od kojeg se strahovalo od početka. I sad su dva moguća ishoda. Ili je ovo ispitivanje terena da se vidi dokle se može ići u političkom trgovanju ili je riječ o scenariju trajne konfrontacije i sukoba koji će dovesti do daljnje eskalacije ove krize, sa krajnje neizvjesnim završetkom”, naglasio je Mavrak, novinar.

Postavljanje i uklanjanje zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH toliko je uzburkalo javnost da je u sjeni ostalo pitanje ko je, zapravo, novoimenovani ambasador Republike Srbije u našoj zemlji, Aleksandar Đorđević.

Po profesiji advokat, do sredine prošle godine bio je na čelu Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Beogradski mediji su pisali da je, po odlasku sa te pozicije, trebao biti imenovan za savjetnika Aleksandra Vučića. Umjesto toga, u maju ove godine je imenovan za ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini, ali je akreditivna pisma predao nekoliko mjesci kasnije, kada je predsjedanje Predsjedništvom preuzeo Milorad Dodik.

U javnost su procurile neslužbene informacije da su, osim Đorđevića, u Ambasadi Srbije u Sarajevu, na visokopozicionirana mjesta, postavljena su još dva obavještajca Bezbjednosno-informativne agencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.