Zvizdić i Brnabić razgovarali o situacijii na Kosovu

Vijesti 24. nov 201817:54 > 17:57
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić, o situaciji na Кosovu.

Njih dvoje su se složili da ni Bosna i Hercegovina ni Srbija neće za sada uvoditi recipročne mjere i neće potezati ishitrene poteze prema Prištini, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se također složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

“Bosna i Hercegovina i Srbija ostaće privrženi evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i CEFTA i pozvat će ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice Evropske unije, kao i UN misiju na Кosovu, UNMIК, da reaguje i utiče da se takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ukinu”.

Njih dvoje su saglasni da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć Evropske unije i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

“Posebno zabrinjavajuće i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju je činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu”.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa Evropskom unijom i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, saopteno je iz Vlade Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.