Antifašisti se okupili u Jajcu

Vijesti 24. nov 201819:36 > 19:40
Fena

Nekoliko hiljada antifašista iz BiH i regiona danas se okupilo u Jajcu obilježavajući 75. godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Brojni posjetioci nosili su partizanske uniforme, kape s crvenim zvijezdama petokrakama, zastave Jugoslavije i BiH, a sve su pratili pjesma i muzika.

Odata je počast stradalim borcima Narodnooslobodilačkog rata, a predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije prisjetili su se dobrih dana i partizanskih borbi.

U zgradi Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija te kulturno-zabavni program, a upriličena je i postavka Historijskog muzeja BiH „Između fašizma i antifašizma u 11 činova“.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu odnosno stvaranju federalne države Jugoslavije, sastavljene iz šest republike i dvije autonomne pokrajine.

Tog dana u Jajce su pristigla 142 delegata iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tada je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.