Aktivnosti Džaferovića i Komšića za Dan državnosti BiH

Vijesti 25. nov 201807:58 > 08:00
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su domaćini prijema povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović će povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine odati počast i položiti cvijeće na nekoliko lokacija.

Prvo je planirano podizanje zastave BiH na brdu Hum, a nakon toga polaganje cvijeća na spomen-obilježju “Vječna vatra”, na mezarju “Kovači”, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kao i u spomen-parku “Vraca”.

Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, i ove godine na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske koji je imao ključnu ulogu u historiji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

Iz Organizacionog odbora ističu da se predstojećim narodnim okupljanjem na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, već uspostavlja tradicija manifestnog iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.

Organizatori okupljanja na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH su BZK ‘Preporod’, Hrvatsko narodno vijeće, La Benevolencija, Krug 99, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Centralni događaj obilježavanja velikog jubileja, “75 godina ZAVNOBIH-a – Memorija budućnosti“, bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u večeras sa početkom u 20 sati.

U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica među kojima su Ranko Rihtman, Damir Imamović, Frenkie, Basheskia, brojni glumci i glumice, muzičari i muzičarke te Kamerni mješoviti hor “LOLA”.

Centralnom događaju obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a prethodit će današnje polaganje cvijeća na mjesta vječnog počinka predsjednika i sekretara ZAVNOBiH-a, Vojislava Kecmanovića i Hasana Brkića kao i otvaranje multimedijalne izložbe “Historija vrline“ u Historijskom muzeju BiH večeras u 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.