Mustafić: Imamo na djelu jednu kulturu laži i poricanja

Vijesti 25. nov 201810:31 > 10:34
N1

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine reditelj Dino Mustafić i publicista i psiholog Srđan Puhalo govorili su u Tački na 7 na N1 o temi fašizma i antifašizma.

Na upit šta im znači 25. novembar, Puhalo je kazao da se trudi da mu 25. novembar bude u svaki dan i da ideja antifašizma bude prisutna svaki dan u životu. Mustafić je naveo da je za njega25. novembar jedan od najvažnijih datuma u istoriji naše zemlje

“Ove godine pada u nedjelju tako da će moći i u Republici Srpskoj da bude neradni dan. Mislim da je ovo zgodna prilika da kroz jednu memoriju sjećanja, ne samo odamo pijetet prema tim ljudima, nego da se na neki način preko ZAVNOBiH-a pokušamo vratiti sami sebi”, naveo je Mustafić.

Kako je kazao, Jugoslavija je bila jedna od najboljih i najpleminitijih ideja južnoslovenskih naroda.

“Ja i dalje mislim da je to bila jedna važna, dobra zemlja, koja je imala ugled u svijetu, koja je meni obezbijedila lijepo djetinjstvo, sigurnu mladost, imao sam dostojanstvo sa tim pasošem i tom zemljom. Dobrim dijelom je konstruirala moj identitet i odnos prema drugima. Imala je i neke svoje negativne stvari, jedna od njih je jednostranački sistem”, poručio je Mustafić.

Puhalo je naveo da se trudi da bude koliko je moguće slobodan i dok god može sebi zaraditi platu, ne mogu mu ništa.

Pitanje je šta bi se desilo kad bih ostao bez posla, kada bi ih morao da molim da nešto radim. Oni nama slobodu neće dati, moramo je oteti i izboriti se za nju. Nešto je duboko problematično u ovom društvu ako smo na istom nivou u kojem smo bili za vrijeme socijalizma. Iskreno, ne znam šta danas znači fašizam šta antifašizam. Imate čudnu pojavu, ja sam za neke prozapadni fašista, a za druge ja mislim da su fašisti, zato što zastupam stavove koji se prije svega njima ne sviđaju, zato što misle da iza mene stoje globalni fašizam, neki soroši, masoni, neke vlade, neki novi svjetski poredak. S druge strane imate ljude koji su desničari, šovinisti, konzervativni, autoritarni i oni sebe ne vide i ne opisuju kao fašiste. Ne možemo da različimo šta je fašizam, a šta antifašizam”, poručio je Puhalo.

Mustafić je kazao da se fašizam neće vratiti u onom obliku kakvog ga poznajemo iz ‘30-tih ili ‘40-tih godina.

“Ali, on se vratio kao jedan remodulirani, našminkani sadržaj koji je itekako prepoznatljiv u javnom govoru i konkretnim politikama. Imate ga kao parlamentarnu činjenicu u mnogim zemljama. Fašizam je svaki oblik etnonacionalizma koji isključuje pravo života onoga koji je drugačiji, a tu je pored nas. To je u globalnom smislu ksenofobija, rasizam… To nasilje ‘90-tih sadržajno je bilo potpuno fašističko, ljudi su se ubijali zbog svog porijekla, imena, vjere… Ja prezirem fašizam, to je jedan pogled na svijet koji je ništavan”, poručio je Mustafić.

Kako je naveo, na sceni je potpuna revitalizacija ustaštva i rehabilitacija četničkog pokreta.

“BiH je i danas na meti isključivo fašista. Ja samo znam da nikada neću kapitulirati. Ovaj grad u kojem sam ja rođen, govorim iz sarajevske perspektive, uvijek je znao da pruži otpor tendencijama fašizma i na to trebamo da budemo ponosni i da to njegujemo”, kazao je Mustafić.

https://youtube.com/watch?v=sEIQTFBQLds

Kako je kazao, sve vrijeme ima problem ko je fašista u BiH.

“Teško mi je definisati ko je fašista, a ko nije. Ako pitate bilo kojeg političara u BiH da li je fašita, uvrijeđeno će vam reći da nisu”, kazao je Puhalo.

Mustafić je poručio da nema nikakav oprez kada je u pitanju imenovanje fašizma.

“Apsolutno je fašistički potez gradonačelnika Mostara zajedno sa cijelom svitom HDZ-a koji ne dođu na obnovu Partizanskog groblja u Mostaru i kažu da je obnova uznemirujući faktor. Stojim na stanovištu, da jedan veliki dio spomenika iz 2. svjetskog rata je obnovljen, ali još veći dio je porušen, devastiran. Dom ZAVNOBiH-a u Mrkonjič Gradu ne postoji. Nemam nikakav oprez da to nazovem fašistima. Mislim da su logori, progoni, genocid, masovna čišćenja, pravi oblik fašizma i drugačije se ne može nazvati. Plaćena je jedna cijela korumpirana kvaziintelektualna elita da ponovo kreira istoriju, onu istoriju koja odgovara trenutno vladajućoj oligarhiji. Danas imate izuzetne istoričare i u Srbiji i Hrvatskoji koji itekako korigiraju te politike, koji pišu knjige protiv toga, ali oni nisu mainstream. Imamo danas na djelu jednu kulturu laži i poricanja”, poručio je režiser Dino Mustafić.

Gostovanje Mustafića i Puhala pogledajte u videoprilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.