Dodik reagovao na angažovanje OS BiH na Bobovcu

Vijesti 25. nov 201811:50 > 12:01
REUTERS/Dado Ruvic

Pripadnici Oružanih snaga BiH danas ipak prisustvuju obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu iako je to jučer bilo neizvjesno nakon što je, prema navodima Organizacionog odbora narodnog okupljanja na Bobovcu, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zaustavila planirano i pripremljeno angažovanje počasne jedinice i vojnog orkestra OS BiH.

Povodom prisustva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Bobovcu i obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da su angažmanom počasnog voda Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja Dana državnosti BiH zloupotrijebljene procedure, ignorisan rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta, te da to pokazuje dokle je spremno da ide “političko Sarajevo”. 

“Nemoguće je prihvatiti činjenicu da se počasna jedinica Oružanih snaga BiH postroji na taj datum koji mi ne prihvatamo, a s druge strane da se ospori upotreba te počasne jedinice za Dan Republike Srpske i to je nešto što će ostati problematično. Zatražiću da vidim kakve su procedure”, rekao je Dodik.

On je istakao da Predsjedništvo u njegovom mandatu nije raspravljalo o tome, a da je moralo ako u vezi sa tim postoji nesagalasnost, kao i da je već rekao kako je protiv upotrebe te jedinice.

Dodik je naveo da su ga obavijestili da je dosadašnje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo “neki operativni plan” upotrebe počasne jedinice i da to pravo “izvlače iz toga”.

“Smatram da je novo Predsjedništvo moralo da o tome donese odluku. Ono je ponovo ignorisano i nije bilo nikakvih traženja od druge dvojice članova Predsjedništva da se to stavi na dnevni red što govori o njihovoj namjeri da ignorišu rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ne može da funkcioniše na bazi volje samo jednog ili dvojice članova Predsjedništva već isključivo kao kolektivni organ. 

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, jednog od organizatora okupljanja na Bobovcu, kazao je da ne zna kako je došlo do “zaokreta” kada je u pitanju angažman OS BiH na Bobovcu.

“Sinoć sam obaviješten da će Oružane snage BiH ipak sutra doći na Bobovac. Ko god da je donio, odosno uticao na ovu odluku, mi mu se zahvaljujemo”, kazao je Kulenović.

Iz Organizacionog odbora koji čine BZK Preporod, HNV BiH, La Benevolencija, Krug 99, Merhamet, SGV-PR i VKBI jučer su saopćili da je “skandalozno da ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zaustavi planirano i pripremljeno angažovanje počasne jedinice i vojnog orkestra Oružanih snaga BiH u ovoj narodnoj manifestaciji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.