EU parlamentarac Michael Gahler: Izbor Komšića odluka birača

Vijesti 25. nov 201815:07 > 15:13
AFP

Mostarka Željana Zovko, koja je zastupnica HDZ-a Hrvatske u Evropskom parlamentu i članica najvećeg Kluba poslanika Evropske narodne partije EVP, optužila je Tursku i Islamsku zajednicu u BiH za direktni uticaj na izbor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tokom rasprave u vanjsko-političkom odboru Evropskog parlamenta Zovko je istakla da se Evropska unija konačno mora suočiti sa stranim uticajima na unutrašnje odnose u BiH navodeći pri tome posjetu Erdogana Sarajevu nekoliko mjeseci prije izbora i naglašavajući da je Islamska zajednica BiH dala instrukcije bošnjačkim porodicama da iz svake barem jedan član glasa za Komšića – “tako da je hrvatski član Predsjedništva izabran većinom muslimanskim glasovima”.

Michael Gahler, član vanjsko-političkog odbora Evropskog parlamenta i zastupnik CDU-a u istom poslaničkom klubu u kojem je i Zovko je za DW izjavio da je jako kritičan prema aktivnostima koje poduzima Erdogan kako u Bosni tako i van nje ali da je “izbor Komšića odluka birača”.

“Ja ne mogu ocjenjivati je li boravak Erdogana u BiH pred izbore doveo do izbora Komšića. Ja ne mogu zaviriti u glave bh. glasača. Ali mogu zamisliti da su se neki Bošnjaci odlučili za Komšića jer on zastupa njihovu političku opciju i jer im se nije dopao kandidat SDA. Ali birači su slobodni da glasaju za koga hoće i ja ne mogu da kritikujem takav ishod izbora”.

Gahler je uz to podcrtao da je Komšić i ranije dva puta kao predstavnik hrvatskog naroda biran u Predsjedništvo BiH te da se ipak ne može tačno znati koji su sve birači u BiH glasali za njega.

“Kao evropski zastupnik ja nisam neko ko galami na birače. Dakle nije moja zadaća da kritikujem birače”, istakao je Gahler.

Gahler ne misli da dalja federalizacija BiH vodi ka EU.

“Mi smo, kao Klub poslanika Evropske narodne partije EVP, kada je u pitanju BiH, uvijek zastupali zvaničnu liniju Evropskog parlamenta, a godinama smo joj i sami davali pečat. Naš stav je da samo jedinstvena BiH može da se kreće u pravcu EU. S jedne strane mi smo za Dejton, koji je bio osnova za mir. S druge strane perspektiva ulaska u EU je ostvarljiva samo zajednički i stoga mislim, a to je i stav Evropskog Parlamenta u cjelini, da dalja etnizacija, koja igra na kartu etničkih grupa a ne zajedništva – srednjoročno i dugoročno nije put koji Bosnu i Hercegovinu vodi u EU”, rekao je Michael Gahler, zastupnik Merkelinog CDU-a u Klubu poslanika Evropske narodne partije pri Evropskom parlamentu u Briselu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.