Dan državnosti na Bobovcu: Građani odali počast domovini

N1

Stotine građana Bosne i Hercegovine su na Bobovcu proslavile Dan državnosti. Ovo, već sada tradicionalno okupljanje, između ostalih je organizovalo Vijeće kongresa bošnjaščkih intelektualaca, Srpsko i Hrvatsko građansko vijeće. Oružane snage su ipak postrojene na Bobovcu, uprkos navodu da to nije dozvozlila ministrica odbrane, Marina Pendeš.

Stotine posjetilaca, postrojen počasni vod. Vojni orkestar, na oduševljenje prisutnih je otvario manifestaciju.

“Ja sam prvi put na Bobovcu, prelijepo je, malo jeste put loš, ali baš mi se sviđa”, kazala je jedna od posjetiteljica.

“Svake godine kao planinari dolazimo ovdje”, istakao je jedan planinar.

Godinama unazad, 25. novembar u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom, već tradicionalno, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Preporod, ali i Srpsko građansko vijeće organizuju pohod na Bobovac.

“Taj događaj iz 1943. godine, on je po svom osnovnom duhu vezan za ono što je iz najljepšeg perioda bosanske države iz ranog srednjeg vijeka kada su ljudi bez obzira na svoje svjetonazore živjeli u miru i toleranciji”, naglasio je Adil Kulenović, predsjednik Kruga intelektualaca 99.

“Ja se nadam da će ovaj datum biti Dan državnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, na žalost još uvijek nije”, ukazao je Marinko Pejić iz Hrvatskog građanskog vijeća.

Nema dogovora oko Dana državnosti, u vezi sa postrojavanjem voda, ali ni oko toga čije bi se slike danas trebale naći na Bobovcu. Bosanski kulturni centar Visoki, hronološki je poredao portrete onih koji su vladali Bosnom i Hercegovinom. Organizator je zatražio da se prvo ukloni Ante Pavelić, a potom i Petar i Aleksandar Karađorđević.

“Ja sam htio sada da pokupim ovo, isključeni su Pavelić, koji je činjenica bio u bosanskoj istoriji – NDH, i mislim da su isključeni Karađorđevići koji su vladali Bosnom. Da li oni valjali ili nevaljali to je treći padež, ali oni su učešće imali u bosanskoj istoriji”, mišljenja je Himzo Fazlić iz Bosanskog kulturnog centra Visoki.

Među preostalim slikama ove postavke se našla i ona Mehmeda Osvajača koji je osvojio ovu utvrdu.

“On je osvojen tako što je navodno knez zvani Radak izdao Bobovac. Dogovorio je sa sultanom Mehmedom Osvajačem da mu za određenu količinu zlata otvori vrata Bobovca. Prema predanju Bobovac je osvojen na taj način”, objasnila je Božidarka Dodik, starješina Odreda izviđača ‘Zvijezda’.

Zidine na Bobvcu su izgradili Kotromanići početkom 14. vijeka. Bio je najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne. Pod osmansku vlast pao je 1463. godine.

Teško osvojiv u Srednjem vijeku, i danas daleko od očiju javnosti. Bobovac svjedoči periodima mira i blagostanja, ali i dubokih podjela u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.