Mališani u Zemaljskom muzeju: Sretan rođendan domovino

Vijesti 25. nov 201819:09 > 19:15
N1

Svečanog duha nije nedostajalo u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Ova najstarija kulturna institucija u našoj zemlji, na današnji, poseban dan otvorila je vrata za sve posjetitelje.

Učenici osnovnih škola, neki i prvi put, posjetili su ovu najstariju kulturnu instituciju, te dobili priliku saznati više o kulturno historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine. I da svojoj domovini čestitaju rođendan.

Dugi redovi, osmijesi i nestrpljenje vladalo je danas među učenicima osnovnih škola, koji su, neki i prvi put, kročili u najstariju kulturnu instituciju u Bosni i Hercegovini. Mašući zastavicama Bosne i Hercegovine svojoj jedinoj domovini poželjeli su – sretan rođenadan.

ANKETA

“Šta za tebe predstavlja ovaj praznik? Predstavlja mi rođendan moje države koja je baš lijepa. Je li je voliš? Da! Hoćeš joj poručiti da je voliš? Da hoću, sretan rođendan Bosno i Hercegovinu i da mi ostaneš ovako lijepa”.

“Šta za tebe znači Dan državnosti? Rođendan Bosne i Hercegovine. Hoćeš joj čestitati rođendan? Hoću, sretan ti rođendan Bosno i Hercegovino, mi ti izgovaramo svim srcem”.

“Želim joj samo sretan rođendan i da ovako lijepa ostane zauvijek i fina”.

“Sretan rođendan Bosno i Hercegovino”.

Otvorenim vratima za posjetitelje, i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine državi je čestitao ovaj dan. Njen je najvjerniji čuvar, historije, kulturnog naslijeđa pa i rodnog lista. Povelja Kulina bana i danas je bila dostupna očima posjetitelja.

“Ja pretpostavljam da u školskom planu i programu imaju određene stvari na temelju koje ih uče, ali ovdje su ipak neke stvari koje mogu vidjeti samo ovdje, posebice one koje se vezuju za srednjovjekovnu Bosnu”, istakla je Ana Marić, kustosica.

Muzej je važan podsjetnik prošlosti, ali i učitelj koji naročito mladim naraštajima pomaže da razviju vještine i stavove, nastale iz izučavanja historije.

Ulaganje u mlade generacije je ulaganje u bolju budućnost. Oni su ti koji će brinuti o državi Bosni i Hercegovini, njenim praznicima, kao i njenim kulturnim, historijskim i tradicijskim vrijednostima, čuvati ih, jačati i prenositi širom svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.