Mirsad Hadžikadić osnovao političku stranku

Vijesti 25. nov 201820:01 > 20:07
Sceeenshot

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2018. godine, u sali Doma mladih u Sarajevu održana je osnivačka skupština političke organizacije Platforma za progres.

U saopštenju novoosnovane političke stranke je navedeno da je 1.200 građana glasalo za programske dokumente i organe Platforme za progres.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo saopštenje Platforme za progres:

“Prvi put u političkom životu Bosne i Hercegovine u elektronskom glasanju učestvovali su i članovi Platforme iz iseljeništva.

Za predsjednika Platforme za progres izabran je prof. dr. Mirsad Hadžikadić, a za potpredsjednicu prof. dr. Aleksandra Marjanović.

Mirsad Hadžikadić je u svom govoru istakao da “naše vođe” vode BiH po svojoj mjeri a ne po mjeri naroda.

‘Naše vođe ne vode državu da bi nama bilo dobro. Oni je grade po svojoj mjeri, a ne po našoj, za svoj interes, a ne za naš. Slušam ih ovih dana na privatnim medijima i kanalima takozvanog javnog servisa. Oni jedno govore, drugo rade, a treće misle. Koriste našu prividnu demokratiju da bi postali despoti i diktatori dok se istovremeno javno deklarišu kao multietničke i prograđanske vođe. Oni govore o principima dok stvaraju koalicije sa bilo kim ko bi ih doveo do vlast”, kazao je Hadžukadić i dodao:

‘Ali, vjerujte mi, neće ni oni dugo. Jer, kao što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džon Kenedi rekao na svojoj inauguraciji, „Oni koji nesmotreno traže moć jašući na leđima tigra završe u njegovoj utrobi.“ Mi nećemo dozvoliti da nas ti ljudi predstavljaju, ni moralno ni politički ni ideološki, jer oni ne poznaju ni prvo ni drugo ni treće’.

Platforma za progres svojim radom i djelovanjem zalagati će se za opšti moralni preporod bosanskohercegovačkog društva kako bi se riješila sistemska kriza etičkih, društvenih i profesionalnih vrijednosti u Bosni i Hercegovini istakao je Hadžikadić i dodao da je promjena svijesti građana, svih stanovnika širom BiH najvažniji zadatak.

Platforma planira uspostavljanje Državnog savjeta čiji je zadatak definisanje dugoročnog programa za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi Državnog savjeta će biti priznati I sposobni i dobronamjerni stručnjaci iz zemlje, iseljeništva i inostranstva, bez obzira na njihovu stranačku ili bilo koju drugu pripadnost ili identitet istakao je Hadžikadić.

Zadatak Platforme je da omogući svakom građaninu Bosne i Hercegovine da bude ono što može da bude. Zato su nam važni mladi naglasio je u svom govoru Hadžikadić.

‘Nemojte da dozvolite da ih oslobađa Njemačka. To je naša dužnost. Dužnost naše države’, istakao je on.

Platforma za progres je pokret koji je nastao iz želje naroda, iz želje iskri, da se politički organizuju i kreiraju infrastrukturu koja će Platformu dovesti do pobjede na idućim izborima potcrtao je Hadžikadić.

‘Danas je početak te pobjede. Pobjede koju zaslužuju svi naši volonteri koji su uložili svoje znanje, svoje vrijeme i svoje resurse za uspjeh ove ideje’, zaključio je predsjednik Platforme za progres”, saopšteno je iz ove političke stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.