Memorija budućnosti u Vijećnici: 75 godina od ZAVNOBIH-a

Vijesti 25. nov 201822:25 > 22:31
N1

Centralna manifestacija obilježavanja 75 godina od zasjedanja ZAVNOBiH-a, održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici. U programu nazvanom 'Memorija budućnosti' učestvovalo je više od 70 umjetnika i umjetnica, pod režiserskim vodstvom Dine Mustafića.

Manifestacija je otvorena nastupom gudačkog kvarteta koji je izveo himnu Bosne i Hercegovine. S ciljem dodatnog približavanja detalja sa prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, glumci i glumice su izgovarali dokumentarne fragmente i izvode iz zapisnika sa ovog historijskog događaja.

Publika je imala priliku čuti i bogat mutički program program. Izvedbe revolucionarnih partizanskih pjesama koje je za ovu priliku posebno aranžirao bosanskohercegovački kompozitor Ranko Rihtman.

Program je zatvoren čitanjem ‘Zapisa o zemlji’ Maka Dizdara te izvedbom pjesme Kemala Montena, ‘Zemljo moja’.

Manifestaciji su prisustvovali, između ostalih, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, kao i druge osobe iz političkog, akademskog, kulturnog, vjerskog i javnog života.

Svečano je bilo i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gdje su Željko Komšić i Šefik Džaferović upriličili tradicionalni prijem povodom Dana državnosti.

I ove godine je Dan državnosti obilježen samo u Federaciji Bosne i Hercegovine i to nizom manifestacija.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.