Forto za N1: Poenta je da svi budu podjednako nezadovoljni

Vijesti 26. nov 201808:51 > 08:52
N1

Svi su spremni na ustupke. Nama je najbitnije obrazovanje, komunalije, zdravstvo...ali ćemo se vjerovatno nečega morati odreći. Ne mogu svi dobit sve što žele. Poenta ovakve široke koalicije je da svi budu podjednako nezadovoljni, kazao je za N1 Edin Forto, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo i potpredsjednik Naše stranke.

U petak su počeli razgovori o raspodjeli resora između šest političkih stranaka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Šta je dogovoreno?

Imali smo čitav niz aktivnosti. U odnosu na prethodne mandate imamo bržu dinamiku razgovora, možda to nekima ne izgleda tako, ali prije četiri godine kantonalna Vlada je svoje predstavljanje imala tek u martu. Imamo programski dokument u kojem je sadržano 300 mjera, to je jedna ambiciozna platforma. To je jedan iskorak da se napravi promjena vođenja politike u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini.

Svi su spremni na ustupke. Što se tiče Naše stranke, nama je kako smo i ranije isticali najbitnije obrazovanje, komunalije, zdravstvo…ali ćemo se vjerovatno nečega morati odreći. Ne mogu svi dobit sve što žele. Poenta ovakve široke koalicije je da svi budu podjednako nezadovoljni.

Da li ste očekivali da će vaši pregovori biti teški ili laki?

Očekivao sam da će biti teže nego što jest.

Javnost se pita da li će moći funkcionisati kolacija sastavljena od šest stranaka?

Mislim da ovo može funkcionisati na dobar način, ovo je jedna široka koalicija.

Kad bi ova Vlada trebala krenuti sa radom?

Sigurno do kraja godine.

Isticali ste ranije da je prioritet da građani dobiju nešto novo?

Mi smo se fokusirali na program, a ne na kadrovska rješenja. Bitno je da se više govori šta će se raditi nego ko će to izvesti. Građani od rata na ovamo su više puta tražili promjene. Imali smo nekoliko puta da su glasali za promjenu. Bila je to nekad Stranka za BiH, nekad SDP – ali im promjena nije isporučena. Mi moramo stvarno raditi drukčije. Sve što smo obećali će pasti u vodu ako građani za npr. šest mjeseci ne osjete da se radi drukčije.

Dogovoreno je da DF, SDP i Naša stranka formiraju bosanskohercegovački blok koji ima 32 zastupnika u Parlamentu FBiH?

Predsjednici stranaka su jasno dali do znanja da će nastupati zajedno, što je dalo jednu dozu ohrabrenja. Kako će se formirati federalna vlast zavisit će od odluka CIK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.