Vukanović: Čavića pozdravljam sa "merhaba efendijo"

Vijesti 26. nov 201810:09 > 10:11
N1

Čavića sam nazvao efendija jer se on na savremen način poturčio, prešao na islam. Ja ću mu stalno govoriti 'merhaba efendijo' jer je to pozdrav za nekoga ko je prešao na islam, kazao je tokom gostovanja u Novom danu Nebojša Vukanović, SDS-ov poslanik u NSRS-u.

Vukanović je u razgovoru za N1 ocijenio kako se kompletna vlast Republici Srpsoj nalazi u rukama jednog čovjeka, Milorada Dodik. Dodao je da zbog toga ovaj bh. entitet liči na neku srednjoevropsku državu.

“Mi smo najkorumpiranija, najsiromašnija i najnerazvijenija zemlja u Evropi. Žao mi je što građani ne vole istinu i prodaju budućnost svoje djece glasanjem za korumpirane političare. Milorad Dodik je ‘84. godine bio predsjednik Skupštine opštine Laktaši. Na vlasti je sa manjim prekidima jedno 20 godina. Prosto je nevjerovatno. Da nas i uspješno vodi rekli bi dosta ga je više, ima li nekog drugog. U Republici Srpskoj nemate klasičnu podjelu na izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast – sad je formalno vlast jednog čovjeka. On je rekao ko će biti predsjednik Narodne skupštine, rekao je ko će biti mandatar nove vlade. Dakle, on se potpuno okružio marionetema. U XXI vijeku u središtu Evrope imate jednu vlast koja slični na srednjovjekovnu i to je žalosno. Da Dodik kaže da dan traje 24 časa, a noć 12 oni bi tako glasali”, zaključio je Vukanović.

Naveo je da opozicija i dalje postoji, ali je oslabljena brojnim prelascima njenih predstavnika u vlast.

“Opozicija postoji, ali je on uspio…imate izdajnike. (Dragana) Čavića sam nazvao efendija jer se on na savremen način poturčio, prešao na islam. Ja ću mu stalno govoriti ‘merhaba efendijo’ jer je to pozdrav za nekoga ko je prešao na islam. To što je on uradio je stvarno sramno. Građani su sada u jednoj velikoj depresiji. Slušali su nekoga ko je kritikovao Dodika, sada kaže neću da budem Sančo Pansa. On i Krsmanović su prevarili ljude. Morate da shvatite da ljudima život zavisi od plaćanja računa tako da izbori nisu bili slobodni”, istakao je gost Novog dana.

Na pitanje voditeljice zašto on ili njegova stranka, SDS, nisu reagovali – Vukanović je otkrio da jesu, nekoliko puta, ali da od toga nema ništa jer je Centralna izborna komisija “dio mafijaškog sistema” koju još čini, kako je kazao, “blajburška” koalicija između SNSD-a i HDZ-a.

Zaključio je da će ove četiri godine biti teške, ali da će se na kraju srušiti sistem Milorada Dodika.

“Morate shvatiti da sve što se pravi na laži i prevari će se kad, tad srušiti kao kula od karata. Mene je sramota da sjedim u Skupštini koja se pretvorila u bordel gdje imate da Dodik cjepa stranke. U SDS-u je pokušao dovesti neke svoje ljude, ima ta neka dobojska grupa – kao da je kriminalan grupa.Ove četiri godine će obilježiti jedno veliko nasilje koje će sve češće biti fizičko. Nasilje će biti njihova svakodnevna pojava. I ljudi se plaše”, kazao je Vukanović i dodao da njega nije strah jer se “samo Boga boji”.

Ocijenio je da će i dalje biti “prelazaka”…

“Mislim da će, nažalost, biti još prelazaka. Dodik će pocijepati još neke stranke. DNS mu je bio partner 12 godina i pogledajte šta je Dodik uradio Paviću kada mu više nije trebao. Ja ću pokušati da im zagorčam život. Prvo ću kritikovati izdajnike, pa tek onda vlast, da više nikom ne naumpadne da tako uradi. Pozivam Banjalučane kad god vide Čavića da mu kažu ‘merhaba efendijo'”, rekao je Nebojša Vukanović na kraju svoga gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.