Dodiku više novca u Sarajevu?

Vijesti 26. nov 201815:34 > 15:39
AFP

Predsjednik, Narodna skupština, entiteska Vlada, ali i institucije BiH, nacrtom budžeta Republike Srpske za 2019. dobiće više novca.

Za čak 93% porašće transfer prema državnom nivou, bez preciziranja da li taj novac ide za funkcionisanje kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorada Dodika.

Dok se davanja za ministre i poslanike povećavaju, Nacrtom budžeta od ukupno 3,2 milijarde KM smanjene su subvencije i grantovi, među kojima i iznosi za studente deficitarnih zanimanja.

Utvrđeni Nacrt budžeta za 2019. godinu od 3,2 milijarde KM, je za 193 miliona KM manji od rebalansa za 2018. godinu. Vlada RS očekuje da će u narednom periodu postići suficit od 77,6 miliona KM.

Rashodi će rasti, projektovali su zbog rasta plata u obrazovanju, pa se u tom segmentu izdvaja 31,5 miliona više.

Rashodi za otplatu duga će se prepoloviti, ali se povećava trasnfer ka Fondu dječije zaštite za 13 miliona KM.

Više novca će dobiti i sama Vlada, ministri, Narodna skupština, poslanici.

Deseti saziv potrošiće u mandatu više od 40 miliona maraka, a prosječna zarada svakog poslanika za četverogodišnji period iznosiće oko 100.000 KM, sračunali su u poslovnom portalu Kapital.

Budžeti institucija

Plata profesionalnih poslanika je oko 2.580 KM, bez minulog rada. Ako je poslanik šef kluba poslanika plata mu se uvećava za 383 KM, a ako je zamjenik šefa kluba poslanika uvećava se za 128 KM.

Ako je poslanik predsjednik radnog tijela uvećava mu se plata za 255 KM. Tako sa svim privilegijama poslanik mjesečno može primiti i do 3.500 KM.

Primjera radi, osnovica za obračun plata članova bh. Predsjedništva je 475,69 KM, a koeficijent za članove Predsjedništva BiH je 10, pa sa svim dodacima članovi Predsjedništva BiH mogu imati platu do 6.000 KM.

Zanimljivo je uporediti i budžete institucija.

Kada se zna da je dojučerašnji Predsjednik RS Milorad Dodik na toj funkciji na raspolaganju imao blizu 11 miliona maraka, ne čudi što Vlada nacrtom budžeta povećava dotacije BH nivou za 93%.

Jer sva tri člana Predsjedništva imaju godišnji budžet od oko 8 miliona KM.
Više novca na raspolaganju od Predsjedništva BiH ima recimo Narodna skupština RS oko 10,5 miliona KM.

Najveći budžet od ministarstva ubjedljivo u RS imaju MUP 173 miliona i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS čak, 304 miliona KM.

Iz Vlade danas nema potvrde niti demantija informacije da će aktuelni Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Banjaluci imati kabinet na 16. spratu zgrade Vlade RS.

Njegov prethodnik Mladen Ivanić boravio je u Narodnom pozorištu, dok je ranije Nebojša Radmanović koristio Palatu Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.