Umjetnici, intelektualci, građani: Kako je opstala BiH

Vijesti 26. nov 201816:43 > 18:05
N1

Bosna i Hercegovina susreće se sa brojnim izazovima, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Ipak, Dan državnosti je praznik koji podsjeti zbog čega građani ipak vole svoju zemlju, uprkos brojnim izazovima.

Stameni kralj Tvrtko u Tuzli djelo je Adisa Lukača. Motiv bosanskog srednjovjekovlja koji je ostavio “gradu soli”, umjetnika više nije napuštao. I sve je više, kaže, naručioca koji isključivo motivima bosanskog kraljevstva žele ukrasiti prostor, unutar zemlje i u dijaspori. Umjetnikov kist zato neumorno oživljava likove prošlosti.

“Rekao bih da je to naša obaveza, ako je čovjek istinski patriota i poistovjećuje se sa onim što postoji hiljadama godinama. Ja kao umjetnik vezan sam za to tlo, na kojem djelujem . Razvija vam se ljubav, i logično je da se posvećujete likovima koji su obilježili etape u historiji”, kaže ovaj umjetnik.

Adis simbolički oživljava i Tvrtkovu poruku, onakvu kakvom je vidi.

“Ja želim Bosnu, kakva je bila u vrijeme Tvrtka, u kojoj je svaki čovjek, bez obzira na naciju i vjeru bio slobodan. Vjerujem samo u takvu BiH”, tvrdi Lukač.

Bosna – zemlja koja je danas u svijetu sinonim podijela, suštinski je zemlja zajedništva, kaže Eli Tauber, savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici.

“Suština je ono što pokušavamo stalno da istaknemo, da u ovom zemlji živi više različitih naroda. Ne radi se tu o nekoj toleranciji, nego o stvarnom, zajedničkom životu. Istina je da je onaj trenutak, u kojem smo počeli da se dijelimo na “nas i njih”, je najgori trenutak u historiji u BiH. Na 25. novembra 1943, jasno je definisano kako i na koji način treba ovdje da se živi”, ističe Tauber.

Bijela Tabija – na obroncima Sarajeva. Od srednjovjekovlja naovamo smjenjivale su se ovdje utvrde različitih okupatora. Historičar Enver Imamović objašnjava zašto je Bosna opstala.

“Uvijek je ona, od kako postoji, bila na vjetrometini. Uvijek je napadana, i uvijek se branila. Spomenimo činjenicu da je ovdje bilo Rimsko, pa Bizantsko carstvo, carstva susjednih zemalja, Tursko carstvo – 400 godina, Austrijsko carstvo. Ta carstva su nestala, a Bosna je opstala. Ima žilav narod, narod koji je ovdje srođen sa tlom koje voli”, kaže Imamović.

Ima li danas, usred demografskoh, političkih, ekonomskih izazova, mjesta za ljubav prema domovini?

Evo odgovora građana:

“Ja sam cijeli rat provela ovdje, izašla sam ‘95, nažalost i vratila sam se samo zato što volim ovu zemlju i narod. Mi smo takav narod, koji je jednostavno vezan”,
“Volim, normalno. Svak’ voli svoju zemlju”.
N1: Aleksa Šantić – “Sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovo grije…” – Je li danas to tačno? – “I danas danas je ta pjesma aktuelna, uvijek će biti.”
“Mi imamo samo jednu državu i svi koji to poriču, za mene su neprijatelji.”
“Za mene je BiH sve na svijetu.”

A da je duh zemlje u zajedništvu koje prevazilazi historijske izazove, previranja i podjele, složili su se svi naši sagovornici, bili oni umjetnici, intelektualci, historičari ili slučajni prolaznici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.