Stiže prvi pravi hladni talas u BiH

Vijesti 26. nov 201817:28 > 17:33
N1

Snijeg u regionu - na planinarskom skloništu Pume na Dinari u Hrvatskoj već je zabijelilo. A sutra bi moglo i kod nas. I to tokom noći. Meteorolozi predviđaju neće se dugo zadržati, ali će temperature značajno pasti.

Na današnji dan prije godinu dana, na bosanskohercegovačkim ulicama snijeg i temperature ispod nule.

Danas, nešto drugačija slika. Smog, magla – bez snijega u bosanskohercegovačkim gradovima. Još poneki zeleni list na granama, prosječna temperatura tokom dana oko deset stepeni Celzijusa, ali prognoza već sutra donosi promjene.

“Tokom dana padom temeperature zraka, kiša će u zapadnim i sjeveropazadnim područjima Bosne postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, a krajem dana i u večernjim satima susnježica i snijeg se očekuje i u centralnim i istočnim dijelovima Bosne”, kaže Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snježna idila ipak neće potrajati dugo – prestanak padavina prognozira se za srijedu poslijepodne.

“Praktično možemo reći da se u naredna dva dana očekuje uglavnom nestabilno vrijeme sa padavinama, osjetan pad temperature će biti u toku sutrašnjeg dana međutim opet od četvrtka stabilizacija vremena”, dodaje Ahmović.

Banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže da bi ono što slijedi do kraja sedmice moglo ipak biti zubato sunce – varka koja nas često izvede iz domova u nedovoljno toploj odjeći.

“Još uvijek vidimo u prirodi da se lišće ponegdje drži, a narodni meteorolog kaže – što se lišće duže drži to se zima kasnije pruži. Naravno pustimo narodnu meteorologiju na kraj, svjedoci smo da nam se približava hladna vazdušna masa i vrijeme je da opomenemo i domaćice koje imaju cvijeće na balkonima da ga smaknu i sve one kojima zima može ugroziti bilo šta da stiže prvi pravi hladni talas”, kaže Kuštrinović.

A do prvog snijega, uz prizore od prije godinu dana – podsjetnik; u narednim danima nužne su zimske gume na automobilima, topla odjeća i nada da komunalne službe neće biti iznenađene snijegom na bosanskohercegovačkim ulicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.